Madde kullanan hükümlülerin ruhsal durumlarının incelenmesi
The investigation of the psychological states of the drug using prisoners
  1. Tez No: 313080
  2. Yazar: SEREN HAMURCU KARADON
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA EBRU İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Denetimli serbestlik, madde kullanımı, ruh sağlığı, öfke, somatizasyon, obsesif- kompulsif, kişilerarası duyarlık, depresyon, kaygı, fobik kaygı, paranoid düşünce, psikotizm, Probation, substance use, mental health, anger, somatization, obsessive-compulsive, interpersonal sensitivity, depression, anxiety, fobic anxiety, paranoid thought, psychoticism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmanın amacı, denetimli serbestlik yükümlülüğü bulunan ve madde kullanan bireylerin psikiyatrik belirtileri ile ruhsal durumlarının incelenmesidir.Bu araştırmada, madde kullanımı sebebiyle denetimli serbestlik tedbiri bulunup araştırmayı kabul eden 18-45 yaş arasındaki 100 erkek hükümlüye kişisel bilgi formu ve SCL-90-R ölçeği uygulanmıştır. Madde kullanan hükümlülerin ruhsal durum düzeyleri yaş, medeni durum, sosyoekonomik düzey algısı, ebeveyn tutum algısı, ebeveyn eğitim durumu ve göç yaşantısı açısından incelenmiştir. Veriler Kruskal Wallis H ve Mann Whitney U ile analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda, madde kullanan denetimli serbestlik hükümlülerinin yaşlarına göre obsesif-kompulsif, kişiler arası duyarlık, depresyon ve kaygı boyutu; sosyoekonomik düzey algısına göre kişiler arası duyarlık ve depresyon boyutu; baba eğitim durumuna göre kişiler arası duyarlık alt boyutu puanları arasında anlamlı düzeyde farklılıklar olduğu; ancak medeni duruma, anne eğitim durumuna, ebeveyn tutum algısına ve göç yaşantısının varlığına göre somatizasyon, obsesif- kompulsif, kişilerarası duyarlık, depresyon, kaygı, düşmanlık, fobik kaygı, paranoid düşünce, psikotizm alt boyutları puanları arasında anlamlı düzeyde farklılık olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the mental health of substance user probationals including their psychiatric symptoms.Mental health levels of substance user probationals were investigated according to their age, marital status, percieved socioeconomic status, percieved parental attitude, educational status of parents and existence of immigration.In this study, questionnare and SCL-90-R were used with 100 male substance user probationals that accepted to attend the investigation to collect data. Data were analyzed by Kruskal Wallis H and Mann Whitney U.The results of the study showed that there are statistically significant differences between obsessive-compulsive disorder, interpersonal sensitivity, depression and anxiety scores according to age and interpersonal sensitivity, depression according to percieved socioeconomic status and interpersonal sensitivity according to educational status of father but also there are not are statistically significant differences between somatization, obsessive-compulsive disorder, interpersonal sensitivity, depression, anxiety, anger, fobic anxiety, paranoid thought, psychoticism scores according to marital status, educational status of mother, percieved parental attitude and existence of immigration.