Örgüt kültürü ile katılmalı yönetimin etkileşimi ve sağlık sektöründe bir uygulama
Interaction of organizational culture and participative management and the practice in health sector
  1. Tez No: 313213
  2. Yazar: GAMZE MÜEZZİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Katılmalı Yönetim, Organizational Culture, Participative Management
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İçinde bulunduğumuz yüzyılda, ülkelerin yönetiminde siyasi demokrasi en geçerli ve insani bir yönetim modeli olarak benimsenirken, örgütlerin yönetiminde de demokrasi anlayışı giderek önem kazanmış ve demokratik yönetime doğru hızlı bir akım başlamıştır. Bu da katılmalı yönetim uygulamaları ile gerçekleşerek, çalışanların örgüt kültürüne bağlılığını arttırarak, kendilerini örgütün birer parçası gibi görmelerini sağlamaktadır. Kendilerini örgüte ait hisseden çalışanlar arasında çatışmalar azalarak, motivasyon ve verimlilik artmaktadır.Bu çalışma, katılmalı yönetim uygulamalarının, genel olarak örgüt kültürüne etkisinin hangi düzeyde olduğunu araştırmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde örgüt kültürü olgusu teorik olarak ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, modern yönetim yaklaşımı olan katılmalı yönetim ve uygulama teknikleri teorik olarak detaylı bir biçimde incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise, işletmelerde gerçekleştirilen katılmalı yönetim uygulamalarının örgüt kültürüne olan etkileri incelenmiştir.Dördüncü bölümde, teorik olarak incelenen örgüt kültürü ve katılmalı yönetim konularının hastane çalışanlarınca ne şekilde ve ölçüde algılandığına ve çalışma ortamlarında ne derece uygulandığına yönelik araştırmanın analiz verileri elde edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the current century, while political democracy is considered as acceptable and as a humane management pattern in administration of countries, democracy perception in the management of organizations has increasingly gained importance and a fast growing trend has begun towards the democratic management. This happens with management applications, increases the loyalty of employee towards organizational culture and so, it provides that they see themselves as a part of the organization. Conflicts decrease among the employee who feel they belong to the organization, motivation and productivity increases.This study has analyses at which level the effect of participative management applications in general on culture of organization. In the first part of the study, organization culture fact has been examined theoretically in details.Participative management which is a modern management approach and application technics has been examined theoretically in details in the second part of the study.And in the third part, the effects of participative management carried out in businesses to organizational culture have been examined.In the fourth part, organization culture and participative organization issues examined theoretically have been explicated by obtaining the analyse data of research aimed at how and how much hospital staff perceive them and to what extent they have been practiced in work environment.