Özelleştirmenin verimlilik üzerine etkisi Kütahya Azot Fabrikası örneği
The effect of privatization on productivity sample of Kütahya Nitrogen Factory
  1. Tez No: 313212
  2. Yazar: ARİF GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Verimlilik, Karlılık
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Çalışmanın ilk bölümlerinde özelleştirme kavramı üzerinde durulmuş olup, özelleştirmenin tanımı çeşitleri ve yöntemleri açıklanmaya çalışılmıştır. Temel kavramların açıklanmış, KİT'lerin tarihi süreç içerisindeki kurulmaları, gelişmeleri, ekonomi içerisindeki önemleri sorunları ortaya konulmuştur. Türkiye ve dünyadaki özelleştirme uygulamalarına yer verilmiş özelleştirmeyle ilgili yasal çerçeve açıklanmıştır. Özelleştirmeye gerekçe teşkil eden nedenler sorunlar ve çözüm önerileri ortaya konmuştur. İkinci bölümde verimlilik kavramı üzerinde durulmuş verimlilik kavramları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde özelleştirme ve verimlilik kavramları tartışılmış ve özelleştirmenin verimlilik üzerine etkisi araştırılmıştır. Son bölümde ise örnek işletmemiz tanıtılmış, örnek işletmemiz hakkında toplanan veriler değerlendirilmiş ve kurumun özelleşmeden önceki verileri ile özelleştikten sonraki verileri karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmada kapasite kullanım oranları, üretim miktarları ve personel sayıları göz önünde bulundurularak yorumlanmıştır.Bugüne kadar yapılan Özelleştirme uygulamalarında dersler çıkartılması bundan sonra yapılacak özelleştirmelerin başarısı bakımından büyük önem arz etmektedir. Zira Türkiye'nin KİT'lerin özelleştirilmesi ve serbest piyasa mekanizmasının işlerliği konularında göstereceği performans bilgi çağındaki konumunu belirleyecektir.
Özet (Çeviri)
At the first part of study privatization concept was examined, privatization?s definition, types and methods were tried to explained. Basic concepts have been explained PEE?s (Public Economic Enterprises) foundations ,developments ,economic importance and problems have been presented. Privatization practices in Turkey and the other countries have been mentioned and legal frame on privatization was explained. Main reasons of privatization and their solution offers were achieved. At the second part productivity concept was mentioned and explained. At the third part privatization and productivity concepts were discussed and the effects of privatization on productivity were searched. At last part sample management was introduced ,datums of sample management were evaluated and its before and after privatization datums were compared. In that comparasion capacity usage rate ,production quantity and personnel numbers were discussed. It is very important to get experience from privatization practice so far for later privatization?s success. Because Turkey? s performance in PEE? privatization and free market mechanism ` s function will show its position in information age .Key words; Privatization,Productivity, Profitableness