Kur'an'da kadın ile ilişkilendirilen ayetlere çağdaş yaklaşımlar
  1. Tez No: 313370
  2. Yazar: MEHMET ŞAFİ BİLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH EMİN ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Woman, Creation, Testimony, Inheritance, Polygamy, Beating of Women, Veiling
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Modernizmin öne çıkardığı konuların başında kadın konusu gelir. İslâm'a yapılan saldırıların başında da bu konu yer alır. İslâm'ın kadına değer vermediği onu sosyal hayattan uzaklaştırdığı, bir erkeğin dört kadın ile evlenebildiği, mirasta erkeğin yarısı kadar pay aldığı, bir erkeğe karşılık ancak iki kadının şahitliğinin geçerli olduğu ve böylece kadının, erkeğin yarısı kabul edildiği vb. gibi konular çokça tartışılır hale geldi.Bu gibi konular Müslümanların Batı medeniyetiyle karşılaşmalarından sonra daha çok önemsenerek, İslâm aleminin geri kalmasının, toplumun yarısını teşkil eden kadınların arka plana itilmelerinden kaynaklandığı ileri sürüldü. Dolayısıyla bir toplumun kadına bakışı açısı, ilericiliğin ve gericiliğin ölçütü kabul edildi.Peygamberimizin ilk vahyi, cahiliye insanına tebliğinden itibaren var olan adet, gelenek ve örfün kadına vermediği değeri vermiş ve özetle insan gibi görülmesini sağladı. Ancak Hz. Peygamber'in vefatından sonra önüne geçilemeyen adet, gelenek, örflerin etkisi ve diğer kültürlerin etkisi ile kadın konusunda istenilen ilerleme sağlanmadı. Dolayısıyla bu problem özellikle günümüzde İslâm'ın yumuşak karnı olmaya devam etmektedir.Kadının yaratılışı, kadının şahitliği, kadının mirastaki payı, kadın-erkek eşitliği/eşitsizliği, erkeklerin kadınlar üzerine hakim olmaları, çok evlilik, kadının dövülmesi ve kadının örtünmesiyle alakalı eski tefsir kaynaklarımızda var olan görüşlerin yanında, özellikle son yüzyılda öne çıkan görüş ve yaklaşımları ortaya koymak, günümüz insanına yeni bir bakış açısı sunacaktır.Anahtar Sözcük: Kadın, Yaratılış, Şahitlik, Miras, Çokevlilik, Kadının dövülmesi, Örtünme
Özet (Çeviri)
The question of women is the chief issue that modernism has highlighted. This issue is also accounts first for the attacks on Islam. The subjects such as Islam does not value women and it isolates them from social life, a man has the right to marry to four women, they have a share half to the men?s as for inheritance, two women?s testimony is equal to a man?s testimony and consequently women are regarded half of men are brought up.These subjects have been put forwarded a lot after Muslims have met Western Civilization. It is claimed that Islam world has fallen behind because women, who constitutes the half of society, have been left aside. A society?s view of women is considered as a measure of development.Since the first divine revelation of the Prophet to the people of ignorance, Islam has given the importance that then existing custom and traditions did not and in short they began to be seen as human beings. However, the desired progress could not achieved in the matter of women and it has been a defenseless matter for Islam as a result of the influence of insurmountable custom and traditions after the death of the Prophet and of other cultures.In addition to the views already available in our interpretation resources about the creation of woman, the woman's testimony, the woman's share of inheritance, gender equality / inequality, their dominance by men, polygamy, woman abuse, the beating of women and the veiling of women, to present the views and approaches of especially the last century will provide a point of view for today?s people.