Osmanlı'dan günümüze Diyarbakır'da yerel basın (medya)
So far Ottomans in Diyarbakır, from local press
- Tez No: 313392
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÇEVİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Yerel Medya, Gazete, Televizyon, Radyo, Diyarbakır, Local Media, newspapers, television, radio, Diyarbakir
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
?Osmanlıdan Günümüze Diyarbakır'da Yerel Basın? adlı yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu araştırmanın giriş bölümünde önce konu tanıtılmıştır. Sonra basınla ilgili kavramlar, dünyada basının gelişim süreci, Osmanlı da basın olayı, Osmanlı döneminde Diyarbakır'da basın ? yayın faaliyetleri ele alınmıştır. Son olarak da Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze Diyarbakır'da yerel basının nasıl bir gelişim gösterdiği ayrıntılı olarak incelenmiştir.Matbaanın icadı, insanoğlunun en önemli icatları arasında sayılabilir. Hem bilginin keşfi hem de yayımlanması açısından önemli etkileri olmuştur. Matbaanın daha da modern hale getirilmesiyle birlikte basın faaliyetleri başlamıştır. Basın faaliyetlerinin araştırılması ve incelenmesiyle toplumların fikir hareketlerinin anlaşılmasında önemli rol oynamaktadır. Basın, bir yandan yazarların ve yazarların bağlı bulundukları, resmi ya da resmi olmayan grupların ve örgütlerin kanaatlerini yönetime duyuran, bir yandan da hedef kitlesinde, kanaatlerin oluşturulması sürecinde görev alan önemli bir araçtır.Gazeteciliğin ana vatanı olan Batı'daki örnekleri dikkate alındığında modern toplum yapılanmasında yasama, yürütme ve yargıdan sonra en önemli ?Dördüncü Kuvvet? olarak nitelendirilen basın, ülkemizde siyasal, sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik düşünce tarihi açısından modernleşme tecrübesini anlamak açısından önemli bir tarihi kaynaktır.Günümüzde yerel basın, tüm basın organları içerisinde ayrı ve özel bir yere sahiptir. Sadece okuyucusu için değil, yayınlandığı bölgede resmi kurum ve kuruluşları ile bölge halkının arasında bir köprü görevi üstlendiği görülmektedir. Gazeteler, genellikle haber saylarını artırmak, habere ulaşma konusundaki sıkıntıları aşabilmek, rutin haberlerin izlenmesinin yanı sıra özel haberlere ağırlık verebilmek, güvenilir haber kaynaklarına ulaşmak, habere hızlı ulaşabilmek, ihbar ve istihbarat kaynağı sağlamak ve haberleri kaliteli fotoğraflarla zenginleştirmek amacıyla ajansların hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Bu doğrultuda çalışmamızın bir bölümünde de yerel, ulusal ve uluslar arası çapta etkin olarak, faaliyet gösteren ajanslara kısaca değinerek Diyarbakır'daki gelişimsel süreçleri ele alınmıştır.Bu çalışmada ele alınan bir husus da Diyarbakır'da internet gazeteciliği olayıdır. Bilindiği üzere, günümüz medyasının en hızlı gelişen mecrası olan internet gazeteciliği, geleneksel gazetelerin ve televizyonların habercilik anlayışını kökünden değiştirmektedir. Geleneksel günlük gazeteler, yaşamın hızına yetişmekte çok zorlanmaktadır. 24 saat, insan yaşamında olanların aktarımı için çok uzun bir süre haline gelmiştir. Televizyonların yayın hızları, ertesi gün gazetelerin taze haber verebilmelerini güçleştiren faktörlerin başında gelmektedir. İnternet, hem televizyon kadar hızlı hem gazete kadar detaylı habercilik yapabilme imkânına sahip bir mecra haline gelmiştir. Türkiye, internet kullanımı açısından büyük potansiyel taşıyan bir ülkedir. İnsanın yeniliğe ve teknolojiye açıklığı, kendini her alanda göstermektedir. Dolayısıyla interneti de insanlar çok çabuk benimsemiş ve kullanmaya başlamıştır. İnternet üzerinden yapılan habercilik, bu bağlamda geleceğin en etkin medya mecralarından biri haline gelecektir.
Özet (Çeviri)
``So far Ottomans in Diyarbakır, from local press??, a master?s thesis in the introduction, this study is the subject. Then for the media concepts is the world?s media development process, Ottoman also press event during the Ottoman in Diyarbakır, press - publications are dealt with. Finally, from its founding of the Republic, in Diyarbakır, where the local media discussed in detail how to development.The origins of the martini printing house, mankind?s most important inventions. In terms of distribution of both information discovery and has significant impact. With a more modern printing house by press has started its activities. Searching for an idea of communities of Press by observing and understanding the important role in movement. Press, on the one hand, their authors and writers, image, or res or non-management groups and organizations that disseminate his thoughts, on the one hand, in the target masses, creation of rules relevant task in a tool that is the key.In the journalism in the West when examples of modern society made legislative, executive, and the most important decision after ``fourth Force?? which is described as a press in our country, political, socio-cultural and socio-economic modernization in terms of history of ideas in terms of experience to understand an important historical source.Today?s local press, the entire press in components separately and has a special place. Only reader, and not for official institutions and agencies in region it is published with its role of a bridge between people of the region. Newspapers, is usually to increase saylarını news, news report on access to to work together to overcome difficulties, and routine monitoring, as well as custom reports to meet weight, gain access to reliable news sources, quick to gain access to news, information and news and the intelligence source to ensure that high-quality photos from agencies to enhance enjoyment. We work in line with the a section at the local, national and internationally active, it is minimum that ran a brief developmental processes are dealt with in Diyarbakır.In this study a point with the internet journalism in Diyarbakır, kinematic chain. As it is known, the fastest growing the course today?s media, the internet journalism, reporting on and understanding of traditional newspapers and televisions that pulls out.Traditional daily newspapers, the oncoming speed too. 24 hours, the human life is too long a time period for the transfer of those it has become a. Televisions broadcasting speeds the next day, newspapers will keep them fresh news of complicating factors. Internet, and the tv and newspaper up to speed, up to a detailed reporting on a channel that has become a possibility to do. Turkey, in terms of use of the Internet is a great potential. Innovation and technology people, shows the area in each. It is therefore very quickly and bring the Internet, people have begun to use. The reporting on via the internet, this has become one of the most active media mecralarından will come.