Demokrat Parti döneminde Diyarbakır'da siyasi,ekonomik ve sosyal hayat (Yerel basına göre)
Period of the Democratic Party in Diyarbakir political, economic and social life (According to local media)
  1. Tez No: 353219
  2. Yazar: AYDIN ÖĞREDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE PANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Democratic Party, Diyarbakir, Industry, Agriculture, Animal Husbandry, Housing, Education, Health, Art
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Diyarbakır, tarihin eski dönemlerinden günümüze kadar önemli bir merkez olma özelliğini sürekli korumuştur. Bunu ilkçağ medeniyetlerinden son dönem imparatorluklarına, Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyetine kadarki geçen süreçte görmek mümkündür. Bu araştırmada böyle önemli bir konumda olan Diyarbakır'ın 1950-1960 dönemi incelenmiştir. İlk bölümde Diyarbakır'ın Demokrat Parti dönemi siyaseti hakkında bilgi verilmiştir. 1950 öncesi Türkiye'deki siyasi hareketlilik, 1950 sonrası Diyarbakır'daki parti çalışmaları, kongreler, seçim süreçleri ve siyasilerin ziyaretleri anlatılmıştır.Tezin ikinci bölümünde 1950-1960 dönemi Diyarbakır ekonomisi incelenmiştir. Bu dönemde Diyarbakır ekonomisine yön veren sanayi, ticaret, yer altı zenginlikleri, tarım, hayvancılık ve imar konuları hakkında bilgi verilmiştir. Sanayi ve ticaret alanında Diyarbakır'daki fabrikalar, imalathaneler, maden yatakları, petrol kuyuları, tarım alanında üretimi arttırma ve zararlı böceklerle mücadele çalışmaları, hayvancılık alanında ise hayvancılığın Diyarbakır tarihindeki yeri ve hayvancılığı yetiştiriciliği konuları anlatılmıştır.Tezin üçüncü ve son bölümünde ise Demokrat Parti döneminde Diyarbakır'da sosyal hayat incelenmiştir. Bu bölümde eğitim, sağlık, kültür ve sanat faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir. Eğitim alanında Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki eğitim kurumlarının durumu, Demokrat Parti dönemi eğitim faaliyetleri, sağlık alanında yeni açılan sağlık kurumları, doktor ve sağlık memuru durumu, salgın hastalıklarla mücadele çalışmaları, kültür sanat alanında ise mesleki kurslar, meşhur sanatçıların anma günleri ve spor faaliyetleri anlatılmıştır.Anahtar SözcüklerDemokrat Parti, Diyarbakır, Sanayi, Tarım, Hayvancılık, İmar, Eğitim, Sağlık, Sanat.
Özet (Çeviri)
Diyarbakir, history of being an important center of ancient times to the present day remained constant. Empires of the ancient civilizations of this last period, the Ottoman Empire can be seen in the period up to the Republic of Turkey. This study examined the period of 1950-1960 in Diyarbakir which is such an important position. The first section provides information on the politics of the period of Democratic Party of Diyarbakir. Political movement in Turkey before 1950, after 1950 in Diyarbakır, work party, congress, election processes are described and politicians visits.The second part of the thesis the period 1950-1960 were examined in Diyarbakir economy. During this period, the economy of Diyarbakir guiding industry, commerce, underground resources, agriculture, animal husbandry and provided information about the zoning issues. Diyarbakir in the field of industry and trade, factories, mills, mineral deposits, oil wells, to increase the field of agriculture production and efforts to combat insect pests, animal husbandry and animal breeding issues in the field of animal husbandry in the history of Diyarbakir explained.The third and final part of the thesis of the Democratic Party, the social life of the period examined in Diyarbakir. In this section, education, health, culture and the arts are given information about the activities. Status of educational institutions in the field of education during the Ottoman Empire and the Republic, the Democratic Party period, training activities, the newly opened health care institutions in the field of health care, doctors and state health officials, the fight against disease studies, vocational courses in the field of culture and art, famous artists, memorial days and sports activities are described.