Naftalin asitik asit (NAA)'in fenton prosesleri ile gideriminin araştırılması
Investigation of naphthaleneacetic acid removal by fenton processes
- Tez No: 313476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL K. A. SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Naftalin asitik asit, İleri oksidasyon yöntemleri, Fenton Prosesi, Fenton-benzeri Prosesi, KOİ Giderimi, Naphthaleneacetic Acid, Advanced Oxidation Processes, Fenton Process, Fenton-like Process, COD Removal
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma kapsamında, bir tür bitki gelişim düzenleyici (BGD) olan Naftalin asetik asitin ileri oksidasyon yöntemleri (İOY) olan Fenton ve Fenton-benzeri prosesleri ile giderimi araştırılmıştır. Yapılan çalışmada pH, demir iyonu konsantrasyonları (Fe+2 ve Fe+3) ve hidrojen peroksit parametrelerinin optimum değerleri tespit edilerek KOİ, TOK ve NAA ölçümleri gerçekleştirilmiştir.Fenton prosesinde en iyi giderim verimleri; pH=3, Fe+2=0,5 mM ve H2O2=2 mM dozlarında elde edilmiştir. Bu dozlardaki KOİ, TOK ve NAA giderimleri için elde edilen verimler sırasıyla; %75, %31 ve %100 olarak belirlenmiştir. Fenton-benzeri prosesinde elde edilen optimum şartlar ise; pH=3, Fe+3=0,5 mM ve H2O2=2 mM olarak bulunmuştur. Bu dozlardaki KOİ, TOK ve NAA giderim verimler sırasıyla; %73, %39 ve %100 olarak belirlenmiştir.Uygulanan arıtma teknikleri birbiriyle karşılaştırıldığında elde edilen giderim verimleri bakımından her iki prosesin benzer NAA, KOİ ve TOK giderimi sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Fenton and Fenton-Like processes, which are various advanced oxidation processes (AOP), were applied to investigate the removal of a type of plant growth regulator, Naphthaleneacetic Acid (NAA). The experimental study was performed searching optimum values of pH, H2O2 and Fe ions (Fe+2 and Fe+3) concentrations and then COD, TOC and NAA measurements were applied.Maximum removal efficiencies were obtained at; pH=3, Fe+2=0,5 mM ve H2O2=2 mM doses for Fenton process. COD, TOC and NAA removal efficiency were %75, %31 ve %100, respectively. For Fenton-Like process highest removal efficiencies were obtained at; pH=3, Fe+3=0,5 mM ve H2O2=2 mM doses. COD, TOC and NAA removal efficiency were %73, %39 ve %100, respectively.As a result of experiments, both of AOP?s were compared in terms of NAA, COD and TOC removal efficiencies, each of AOP?s reached similar removal rate.