Field oriented control of permanent magnet synchronous motors using three-level neutral-point-clamped inverter
Kalıcı mıknatıslı senkron motorların üç seviyeli nötr noktası bağlantılı evirici ile alan yöneltimi kullanılarak denetimi
  1. Tez No: 313813
  2. Yazar: HÜSEYİN MEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ERSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alan yöneltim tekniği, vektör denetimi, üç seviyeli nötr noktası bağlantılı evirici, doğrusal olmayan etkiler, nötr noktası gerilim dengesi, Field oriented control, vector control, three-level NPC inverter, nonlinear effects, neutral point voltage balance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tezde, kalıcı mıknatıslı senkron motorların üç seviyeli nötr noktası bağlantılı evirici kullanılarak alan yöneltim tekniği ile denetimi araştırılacaktır. Kalıcı mıknatıslı senkron motorlar yüksek performanslı sürücü uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu çalışmada da kalıcı mıknatıslı senkron motor üç seviyeli nötr noktası bağlantılı evirici ile beslenecektir. Üç seviyeli nötr noktası bağlantılı evirici için literatürde bildirilen farklı uzay vektör darbe genişlik bindirim teknikleri incelenecek ve bilgisayar benzetimleri yardımı ile karşılaştırmaları yapılacaktır. Ayrıca, d.a. hat kapasitörlerinin gerilim dengeleri de incelenecek ve kullanılan uzay vektör darbe genişlik bindirim tekniği ile bağlantılı olarak bir yazılımsal denetim tekniği uygulanacaktır. Üç seviyeli nötr noktası bağlantılı eviricide de ölü bölge, yarıiletken gerilim düşümü ve sürücü yapılarındaki gecikmeler gibi doğrusal olmayan etkiler mevcuttur. Doğrusal olmayan bu etkiler incelenecek ve bu etkilerin dengelenmesi için bir yöntem önerilecektir. Teorik çıkarımlar bilgisayar benzetimleri ile desteklenecek ve deney sonuçları ile doğrulanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, field oriented control of permanent magnet synchronous motors using three-level neutral-point-clamped inverter is studied. Permanent magnet synchronous motors are used in high performance drive applications. In this study, the permanent magnet synchronous motor is fed by three-level neutral-point-clamped inverter. For three-level neutral-point-clamped inverter different space vector modulation algorithms, which are reported in literature, are analyzed and compared via computer simulations. The voltage balance on dc-link capacitors is also analyzed and a software control method is implemented in conjunction with the space vector PWM modulation, utilized. Nonlinear effects such as dead-time, semiconductor voltage drop and delays in gate drive circuitries also present in neutral-point-clamped inverter. The effects of these nonlinearities are studied and a compensation method for these nonlinear effects is proposed. The theoretical results are supported with computer simulations and verified with experimental results.