Mavi yakalı çalışanların iş doyumu düzeyleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Levels of job satisfaction and organizational commitment in blue collar workers examination of the relationship between
  1. Tez No: 314077
  2. Yazar: KEMAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi Yakalı Çalışanlar, İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık, Blue Collar Workers, Job Satisfaction, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma; imalat sektöründe mavi yakalı olarak çalışanların, iş doyumu ve örgütsel bağlılık düzeylerinin demografik özelliklerine göre incelenmesi ve iş doyum düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemeye amaçlamıştır.Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket İstanbul ili içerisinde faaliyette bulunan tekstil sektöründe iki kuruluşta çalışan rastgele seçilmiş 120 kadın ve 120 erkek, toplam 240 işçi üzerinde gerçekleştirilmiştirAraştırma sonucunda; mavi yakalı çalışanların düşük düzeyde örgütsel bağlılığa ve iş doyumuna sahip oldukları, örgütsel bağlılık düzeylerinin çalışanların yaşlarına göre, iş doyum düzeylerinin ise cinsiyetlerine göre istatistiksel olarak farklılık göstermediği, diğer değişkenlere göre örgütsel bağlılık ve iş doyum düzeylerinde istatistiksel olarak farklılıklar olduğu belirlenmiştir.Araştırmada iş doyumu ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkilerin olduğu da ortaya çıkarılmıştır. Buna göre mavi yakalı çalışanların iş doyumları arttığında aynı doğrultuda örgütsel bağlılıklarının da arttığı sonucu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the relationships between job satisfaction and organizational commitment levels of manufacturing sector as a blue-collar workers, and analysis according to demographic characteristics and levels of job satisfaction and organizational commitment levels.For this purpose, randomly selected 120 women and 120 men working in two organizations, a total of 240 was held the survey on workers and prepared operating in the textile industry in the province of Istanbul.Of the research, the blue-collar workers have lower levels of organizational commitment and job satisfaction, and organizational commitment levels of employees based on their age, and decreased levels of job satisfaction differs statistically according to gender, organizational commitment and job satisfaction levels of the other variables that were statistically significant differences.Significant positive relationships between job satisfaction and organizational commitment was also revealed that study. According to this blue-collar workers increases, job satisfactions in the same direction as a result of an increase in organizational commitment has been defined.