Felsefi antropoloji açısından çevre sorunları
Environmental issues from the viewpoint of philosophical anthropology
- Tez No: 314113
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇOTUKSÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Felsefi antropoloji, etik, çevre sorunları, çevre etiği, insanlaştırma, Philosophical anthropology, ethics, environmental issues, environmental ethics, humanization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Felsefe çevre sorunlarının çağrısını işitmeye başladığından beri, çözüm önerileri sunan iki belirgin yaklaşım öne çıkar. Bunlardan birincisi, sorunların kaynağını ?insan?la ilişkilendirirken; ikincisinin odağında olgusal bir problem olarak küresel tehditler yer alır.Bu çalışmada“İnsanın dünyadaki yeri, anlamı ve doğayla olan bağı nedir?”temel sorusuna yanıt aranmış; çevre sorunları bağlamındadüşünebilmenin ve bazı sonuçlar çıkarabilmenin felsefece olanaklılığıele alınmıştır. Felsefe, felsefi antropoloji ve etik bağlamında incelenen çevre sorunları, insan-toplum-doğa kurgusunu yeniden yapılandırmamızda etkin rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
Since philosophy has begun to hear the call-up of environmental problems, two distinctive approaches come to the forefront. While the first approach correlates sources of problems with ?human?, the second one focuses on global threats as a factual problem.In this thesis, answer for the primary question of“the condition and meaning of human, and it's relation with nature”has been sought; the philosophical possibility to think and draw some conclusions in the context of environmental issues have been dealt with. The environmental problems which examined in the context of philosophy, philosophical anthropology and ethics are effective on reconstructing of human-society-nature fiction.