Gelir idaresi perspektifinden Türk vergi sisteminin sorunları: Ampirik bir araştırma
The problems of Turkish tax system from the perspective of revenue administration: An empirical research
- Tez No: 314223
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN CEMİL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Sistemi, Türk Vergi Sistemi, Gelir İdaresi, Tax, Tax System, The Turkish Tax System, The Revenue Administration
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bir toplumun ekonomik ve sosyal yönden sağlıklı bir yapıya kavuşmasında vergi sistemi çok önemli bir role sahiptir. Türk Vergi Sistemi, bugünkü görünümü itibarı ile etkin bir şekilde çalışamamaktadır. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte Türk Vergi Sistemi'nin etkinliğini azaltan ve işleyişini bozan birçok sorun bulunmaktadır.Bu çalışma, vergi ile ilgili idari işlemlerin uygulayıcısı konumunda olan Gelir İdaresi'nin Türk Vergi Sistemi'nin sorunlarına bakışlarını ölçmek ve değerlendirmek amacına yönelik olarak yapılmıştır. Araştırma yöntemi olarak birincil verilerden olan anket tekniği seçilmiştir. Çalışmamızda teorik açıdan incelenen Türk Vergi Sistemi'nin sorunları, ampirik bulgularla da doğrulanmaya çalışılmıştır.Ankara, Afyon ve Uşak illerinde yürütülen ampirik alan araştırmasının sonucunda, Gelir İdaresi çalışanlarının vergi sistemini adaletsiz ve karmaşık buldukları, vergi oranlarını yüksek olarak algıladıkları, vergi denetimlerini ve vergi cezalarını yetersiz buldukları, vergi kaçakçılığının, kayıt dışı ekonominin, kamu harcamalarında savurganlığın ve yolsuzluğun giderek arttığına inandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The tax system has a very important role on a society to be robust structure in, economically and socially. Turkish Tax system is not effective in terms of appearance, today. There are a lot of problems which reduce the efficiency of Turkish Tax System?s in process from the past to present.This study aims to measure and evaluate the revenue administration?s overlooking to Turkish Tax System?s problems, which is in practice of the administrative act of taxes. The questionnaire method which is one of the primary data is selected as survey method. The problems of Turkish tax system?s which are examined theoretically, are tried out to confirm with empirically in our study.According to results of the survey conducted in Ankara, Afyon and Uşak, the revenue administration?s staffs find the Turkish Tax System unfair and complex. They perceive high tax rate, deficient tax audits and tax penalties. They believe that tax evasion, shadow economy, corruption and wastefulness in public expenditures are increasing.