Tarihî gerçek ve roman gerçeği açısından Kemal Tahir'in romanları
In terms of the actual date and the fact that Kemal Tahir's novel's
- Tez No: 314224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tarihi roman, Kemal Tahir, tarihi gerçekler, kurgusal metin, resmi tarih, Historical novel, Kemal Tahir, historical facts, official history, fictinoal text
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 477
Özet
Tarihî roman ve gerçeklik, tarihî romanla ilgili yapılan çalışmalarda üzerinde en çok durulan konudur. Roman, bir edebiyat türüdür. Bu göz önüne alındığında tarihi roman- tarih bilgisi karşılaştırmaları yapılarak romanın tarihten hangi noktalarda ne kadar uzaklaştığı, ne kadar tarihî gerçek olduğu, başka bir açıdan bakılacak olursa romanı yazanın tarihi ne kadar tahrip ettiği veya tarihî gerçekleri ne ölçüde aldığı gibi sorular gündeme gelmektedir.Kemal Tahir'in romanlarında tarihi, malzeme olarak kullanırken tamamen tarihî gerçekleri mi aktarmış yoksa tarihi, sadece olayların kurgusu içinde edebiyat eserinde kullanabileceği ölçülerde mi vermiştir, işte bu soru çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Kemal Tahir, diğer tarihi roman yazarlarından farklı bir yöntem izleyerek tarihi olayları aktarmıştır. Bu farklılık bu çalışmada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Historical novels and the facts are the subjects that the reseachers most interested for their studies. Novel is a kind of literature. By comparing the historical novels and the historical knowledge the answers of some questions can be found. These questions are; The novel, which points away from the historical facts? What is the percentage of the novel being historical fact? How the writer of the novel destroyed or used the historical facts?Was Kemal Tahir used the historical facts by not changing them or he used these facts as a part of his novels? To find the answer of this question is the aim of the research. Kemal Tahir described the history by using a different procedure from the other writers. The purpose of the reseach is analyzing this difference.