Behçet hastalığında osteoprotegerin ve TRAIL seviyeleri ve önemi
The importance of opg and TRAIL levels in behcet disease
- Tez No: 314433
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ÖLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, osteoprotegerin, TRAIL, Behcet Disease, osteoprotegerin, TRAIL
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETYapılan son çalışmalarda osteoprotegerin(OPG) ve TRAIL'in vasküler ve inflamatuar hastalıkların gelişiminde önemli rolü olduğu gösterilmiştir. Ancak Behçet hastalığında OPG ve TRAIL düzeylerini tekrarlayan aftöz stomatit hastaları ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştıran çalışma yapılmamıştır.Bu çalışmanın amacı Behçet hastalığı ile serum OPG ve TRAIL düzeyleri arasındaki ilişkiyi TAÜ ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırarak araştırmaktı. Çalışmaya 65 Behçet hastası, 31 tekrarlayan aftöz stomatit tanısı ile takipli hasta ve 30 sağlıklı kontrol dahil edildi. Serum OPG ve TRAIL düzeyleri ELİSA ile değerlendirildi.Çalışma sonunda BH ve TAÜ grubu serum OPG düzeyleri açısından değerlendirildiğinde OPG düzeyleri BH grubunda anlamlı olarak düşük gözlendi (p=0,017).BH ve sağlıklı kontrol grubu arasında, TAÜ grubu ve sağlıklı kontrol arasında OPG düzeyleri açısından anlamlı farklılık gözlenmedi (p=0,29 ve p=0,25). Serum TRAIL düzeyleri açısından BH grubu, TAÜ ve sağlıklı kontrol grubu ile değerlendirildiğinde TRAIL düzeyleri BH grubunda anlamlı olarak düşük saptandı (p=0,037 ve p=0,024).TAÜ ve sağlıklı kontrol grubu TRAIL düzeyleri arasında anlamlı farklılık gözlenmedi. TRAIL ve OPG düzeyleri ile ESR ve CRP düzeyleri arasında korelasyon değerlendirildiğinde anlamlı korelasyon izlenmedi.Sonuç olarak OPG ve TRAIL'in vaskülit ve inflamatuar olaylarda etkili olduğunu destekler kanıtlar olsa da çalışmamızda BH grubunda OPG ve TRAIL düzeylerinin düşük bulunması, ESR ve CRP ile korelasyon gözlenmemesi OPG ve TRAIL'ın BH'da vaskülitin veya diğer infalamatuar olayların gelişimiyle ilişkisinin olmadığını göstermektedir. Ancak çalışmamızdaki aktif hastalık skorlamasındaki yetersizlik açısından daha fazla yeni tanı almış, aktif vasküliti olan hasta sayısı içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYRecent studies indicate that OPG and TRAIL has an important role in the development of vascular and inflammatory disease. But there was no research that compares OPG and TRAIL serum levels between patients with Behçet disease (BD) who have recurrent aphthous ulcer (RAU) and healthy control group.The aim of this study is to investigate the relationship between serum OPG -TRAIL levels and Behçet disease, by comparing the RAU and healthy control group. Sixty-five patients with BD, thirty-one patients with recurrent aphthous ulcer and thirty healthy subjects as control group were included in this study. Serum OPG and TRAIL levels determined using ELİSA.As a result of this research, we found that the serum OPG levels were significantly lower in patients with BD than in patients with RAU (p=0,017). There were no significant differences in terms of serum OPG levels between patients with BD and healthy subjects (p=0,29), and also between patients with RAU and healthy subjects .(p=0,25) When patients with BD, RAU and the healthy subjects are compared in terms of TRAIL levels, we found that the serum TRAIL levels were significantly lower in patients with BD than in patients with RAU and healthy subjects (p=0,037 and p=0,024, respectively). There was no significant difference between patients with RAU and healthy subjects in terms of serum TRAIL levels. Also there was no significant correlation observed between serum OPG and TRAIL levels as well as between ESR and CRP levels.Even though there is research in literature that supports the role of OPG and TRAIL in the development of vascular and inflammatory diseases, this research shows that OPG and TRAIL has no significant impact in the development of vascular and inflammatory diseases, because of the low levels of OPS and TRAIL observed in patients with BD and the insignificant correlation between ESR and CRP levels. However, due to insufficient scoring of active patients in this study, research including patients with recent diagnoses and active vascular disease is required to confirm the findings in this study.