Abortus imminenslerde prediktif bir marker olarak human koryonik gonadotropin, progesteron, plasental protein 13
Placental protein 13, progesterone and human chorionic gonadotropin as predictive markers in threatened miscarriage
- Tez No: 314434
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Abortus İmminens, hCG, progesteron, PP13, threatened miscarriage, hCG, progesterone, PP13
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Abortus imminensli hastalarda maternal serum hCG, progesteron, PP13 seviyelerini araştırmak ve bu hormonların abortus imminensli olgularda gerçekleşebilecek abortusları belirlemede kullanıp kullanılamayacağını incelemek.Gereç ve Yöntem: Normal kontrol gebe grubuna 68, abortus imminens grubuna 42 olmak üzere toplam < 14 gebelik haftasında 110 hasta çalışmaya dahil edildi. Abortus imminens grubundan 6 hastada abortus gerçekleşti. HCG, progesteron ve PP13'ün abortusu öngörmedeki değerleri ROC analizi kullanılarak hesaplandı.Sonuçlar: Abortus imminens grubunda normal gebe kontrol grubuna göre hCG düzeyleri belirgin olarak düşüktür (p:0.018). Abortus imminens grubunda median serum hCG konsantrasyonu 84507 IU/L iken normal gebe kontrol grubunda bu değer 107561 IU/L ile daha yüksektir. Abortus imminens grubunda normal gebe kontrol grubuna göre progesteron (sırasıyla 22,56 ng/ml ve 21,14 ng/ml; p:0.653) ve PP13 (sırasıyla 105,3 ve 84,36; p:0.062) düzeyleri için istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. ROC analizi, hCG değerlerinin abortus imminens grubundan abortusları ayırt etmede kullanılabileceğini göstermiştir (p:0.031). Eşik değer olarak hCG ? 61178 olarak alındığında sensitivite %66,6, spesifite ise %77,7 olarak bulunmuştur. ROC analiz eğrilerinde, abortus imminens grubundan abortusları ayırt etmede progesteron ve PP13 değerlerinin kullanılması istatiksel olarak anlamlı değildir (sırasıyla p:0.084 ve p:0.914).Yorum: Abortus imminenslerde prediktif bir belirteç olarak hCG kullanışlı olabilir. Progesteron ve PP13 prediktif bir belirteç olarak kullanılamamakla birlikte bu hormonların düzeylerinin etkileyen faktörlerde göz önünde bulundurularak daha fazla sayıda hasta içeren daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the levels of maternal serum hCG, progesterone, PP13 in threatened miscarriage patients and study the probable role of these hormones in predicting abortions that can occur in threatened miscarriage cases.Materials and Method: A total of 110 patients with a gestational age less than 14 weeks were included in the study. 68 patients included in the normal control group and 42 in the threatened miscarriage group respectively. Abortion occurred in 6 patients in the incipient abortion group. The predictive values of hCG, progesterone and PP13 in abortion were calculated using the ROC analysis.Results: HCG levels in the threatened miscarriage group were significantly lower compared to the normal control group (p:0.018). The median serum hCG level in the normal pregnant control group (107561 IU/L) was higher comparing to the median level in the threatened miscarriage group (84507 IU/L). Progesterone and PP13 levels in the threatened miscarriage group and the normal pregnant control group (22.56 mg/ml vs. 21,14 ng/ml; p:0.653 for progesterone) (105,3 vs. 84,36; p:0.062 for PP13) did not show any significant statistical difference. ROC analysis showed that hCG levels could be used in differentiating abortions from the threatened miscarriage group (p:0.031). Taking the threshold limit value of hCG as hCG ? 61178 the sensitivity and specificity were found to be 66.6%and 77.7%respectively. Using PP13 and progesterone values from the ROC analysis curves in differentiating abortions in the threatened miscarriage group was not found statistically significant. (p:0.084 and p:0.914 respectively).Conclusion: HCG could be useful as a predictive marker in threatened miscarriage. Even though progesterone and PP13 was not seemed to be feasible to be used as predictive markers, factors affecting the levels of these hormones should be considered and the need for comprehensive studies including larger patient populations addressed.