Ahmet Mahir Efendi hayatı, eserleri ve tasavvuf anlayışı
Ahmet Mahir Efendi his life, works and understanding of tasawwuf
- Tez No: 314797
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AŞKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmed Mâhir Efendi, tasavvuf, vahdet-i vücûd, vahdet-i şuhûd, Ahmed Mâhir Efendi, tasawwuf, wahdat al- wujud, wahdat al-shuhud
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 473
Özet
Ahmed Mâhir Efendi(1861?1925), son dönem Osmanlı topraklarında yetişmiş âlim, mütefekkir, şâir ve mutasavvıf bir şahsiyettir. O, en önemli tasavvuf klasikleri arasında yer alan İbn Atâullah İskenderî'nin Hikem isimli eserinin Türkçe'deki en kapsamlı şerhini yazmıştır. Bu çalışmada onun bu özlü hikmetler etrafında yapmış olduğu açıklamaları esas alınarak onun tasavvuf anlayışı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Kur'an ve hadis referansları bakımından zengin olan eser, manzum yapılan çeviriler bakımından edebi öneme de sahiptir. Ahmet Mâhir Efendi'nin tasavvuf anlayışı incelenirken, temel tasavvufi kavramlardan yola çıkılmış ve onun bu kavramlara yüklediği anlamlar karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir. Bu bağlamda, vahdet-i vücud, vahdet-i şuhud, fena-beka, havf-reca, zühd, fakr, uzlet, tövbe vb. kavramlara yaklaşımları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahmed Mâhir Efendi (1861-1925) was a scholar, thinker, poet and sufi figure at last period of Otoman Empire. He wrote the largest explanation in Turkish among the most important sufi clasical book?s İbn Atâullah İskenderî?s ?Hikem?. İn this thesis aimed to bring up his understanding of tasawwuf on the base of his explantion of summary of Hikmets. His work richs from the point of Quran and Hadith at the same time his work has literary important in respect to poetic translate. It was started with basis terms of tasawwuf while studying Ahmed Mahir Efendi?s understanding of tasawwuf and researched the meaning of these terms, comparatively which İbn Ataullah meant. In this repect, it was studyed his ideas about wahdet-i vücud, wahdet-i şuhud, fena-beka, havf-reca, zühd, fakr, uzlet, tövbe etc.