Siyasi partilerin 12 Eylül 2010 Anayasa değişikliği referandumu kampanyaları örneğinde siyasetin kişiselleşmesi
Personalization of politics an example of the political parties' campaigns of 12th September 2010 Constitation change
- Tez No: 314798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: siyasal iletişim, Amerikanlaşma, siyasetin kişiselleşmesi, seçim kampanyaları, referandum 2010, political communication, Americanization, personalization of politics, political campaign, referendum
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu tez çalışmasında, 12 Eylül 2010 Anayasa Değişikliği referandumu öncesi TBMM'de grubu bulunan siyasal partilerin referandum kampanyalarında belirginleşen siyasetin kişiselleşmesi ve dolayısıyla `Amerikanlaşması' eğilimi konu edilmektedir.1950'lerle birlikte önce ABD'de ardından Kıta Avrupa'sında ve Türkiye'de kitle iletişim araçları, kamuoyu yoklamaları ve ticari pazarlama tekniklerinin siyasal alana uyarlanmasıyla, seçim kampanyalarında gözlemlenen dönüşüm Amerikanlaşma olarak nitelendirilmektedir. Bu tez çalışmasının kuramsal çerçevesi siyasal kampanyaların Amerikanlaşması tezi üzerinde yükselmekte, dünyada ve Türkiye'de 1950'lerden itibaren ekonomik, politik ve toplumsal değişimlere paralel olarak siyasal kampanyalarının dönüşerek Amerikanlaştığı iddiası çalışmanın temel varsayımını oluşturmaktadır.Kuramsal çerçevenin sunulduğu ilk bölümde, iletişim, siyasal iletişim, siyasal pazarlama, seçim kampanyaları olgularının tarihsel gelişimi ile siyasete kazandırdığı yeni yönelimler irdelenmiştir. Böylelikle ulaşılan Amerikanlaşma tezi kapsamında siyasetin bilimselleşmesi, siyasetin teknikleşmesi, siyasetin medyatikleşmesi gibi Amerikanlaşma unsurlarının yanı sıra özellikle siyasetin kişiselleşmesinin tartışıldığı bölümde ABD'de ve Türkiye'deki pratiklerden hareketle kavramın uygulamadaki görünümleri örneklenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümü olan ?Bulgular ve Değerlendirme? bölümünde, 12 Eylül 2010 Anayasa Değişikliği referandumu öncesi TBMM'de grubu bulunan partilerden AKP, CHP ve MHP'nin referandum kampanyaları liderlerin miting konuşmaları üzerinden içerik analizi uygulanmak suretiyle incelenmiştir. Elde edilen veriler ışığında araştırmanın varsayımları sınanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aptitude of the political parties having groups in TBMM prior to the referendum for contitutional amendment on 12 September 2010 and the personalization of their politics and consequently their Americanization are endeavoured.From the 1950s onwards with the application of mass media, public opinion polls and commercial marketing techniques first in USA then in Europe and in Turkey, the convention observed in the election campaigns is qualified as Americanization. Thus, the theoritical frame work of this study is composed of the Americanization of the political campaigns and the basic presumption of this thesis is that since the beginning of 1950, both in the world and in Turkey parallel to economic, political and social changes, political campaigns have turned into Americanization.In the first section, in which are the theoritical framework, the history of communication, political communication, political marketing, election campaigns and their new aims in the politics are explicated. In the section, in which the Americanization factors such as the technicalization, the mediatization, the scientification and particularly personalization of the politics are discused with the concept of Americanization, the outlook of the concept in application in USA and Turkey is illustrated.In the second part of the study called ` Findings and Evaluations?, the political campaigns of the parties such as AKP, CHP and MHP having groups in TBMM prior to the referendum for contitutional amendment on 12 September 2010 are examined via the leader speeches of meetings. In the light of the gathered data, the assumption of the survey is tested.