Dans eğitim programının anaokuluna devam eden 6 yaş grubu çocukların motor performans düzeyine etkisi
The effect of dance training on motor performance of six-year old children attending kindergarten
- Tez No: 314916
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, dans, hareket, motor gelişim, motor performans, Child, dance, movement, motor development, motor performance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada anaokuluna devam eden altı yaş grubu çocuklarda dans eğitimi çalışmalarının motor performansları üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneysel desenle MEB'e bağlı iki anaokuluna devam eden 30'u dans eğitimi verilen ve 30'u dans eğitimi verilmeyen grupta olmak üzere toplam 60 çocuk üzerinde yürütüldü. Dans eğitimi verilen grupta bulunan çocuklara haftada 4 gün ve 40'ar dakika olmak üzere toplam 10 hafta dans eğitimi programı uygulandı. Dans eğitimi verilmeyen gruptaki çocuklar ise normal eğitimlerine devam etti. 10 haftanın sonunda motor performansların değerlendirilmesi amacıyla her iki gruptaki çocuklara; okul öncesi dönemdeki çocukların motor performanslarını ölçmek amacıyla Morris, Atwater, Williams ve Wilmore'un 1980 yılında geliştirdikleri motor performans test protokolü kullanıldı. Gruplarda motor performansın değerlendirilmesinde test protokolünde bulunan çabukluk, durarak uzun atlama, tek ayak üzerinde dengede durma, tenis topu fırlatma, sürat koşusu ve yakalama olmak üzere 6 alt boyuttan yararlanıldı. Yapılan çalışma ile uzun atlama ve top yakalama performanslarından elde edilen sonuçların dans eğitimi verilen grup lehine olduğu ve performans artışının istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. Bunun yanında dans eğitimi verilen grupta sürat, top fırlatma ve tek ayak üzerinde dengede durma performans puanlarının uygulamadan sonra arttığı, ancak bu artışın istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı, çabukluk performansında ise verilen eğitimin iki grup arasında herhangi bir değişiklik oluşturmadığı görüldü. Elde edilen veriler dans eğitiminin 6 yaş grubu çocukların motor performans değerleri üzerine etkili olabileceği sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effect of dance training on the motor performance of six- year old kindergarten children. Research was carried out through pre-test and post-test control group experimental design affiliated patterns of two kindergarten groups that were connected by the Ministry of Education. It was applied to 60 children: 30 children were trained and the remaining had no training. Children in the experimental group participated in a 40 minute dance training programme which lasted a total of ten weeks. The ones who did not participate in the dance training continued with their regular education. At the end of the ten-week period, the motor performance test protocol (developed by Morris, Atwater Williams and Wilmore in 1980 in order to calculate children?s motor performance) was used on the two groups. The test protocol includes quickness, standing long jump, balancing on one foot, stopping a thrown tennis ball, catching a ball and sprinting. With this study, the results obtained performances in capturing the long jump and the ball is in favor of dance training and performance increase of the group was determined to be statistically significant. In addition, the group of dance training in the sprint, ball throw and balance on one foot after stopping application performance scores increased, but this increase does not constitute a statistically significant difference, quickness in the performance of the education given was not cause any changes between the two groups. The data shown that dance training in 6 year old children could be effective on the levels of motor performance.