Kurum bakımı deneyimi olan bireylerin evlilik uyumları
Marital adjustment of individuals who experienced institutional care
  1. Tez No: 315051
  2. Yazar: TUBA YÜCEER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TOMANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurum bakımı, evlilik, evlilik uyumu, aile, kurum bakımı deneyimi olan birey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırmada, kurum bakımı deneyimi olan bireylerin evlilik uyumları ve kurum bakımı deneyimi olan bireylerin özelliklerinin evlilik uyumları üzerinde yarattığı değişimin belirlenmesi amaçlanmıştır.Kurum bakımı hizmeti korunma altına alınan çocuklara sunulan hizmet türlerinden biridir. Ancak çocuğun bu hizmet türünden yararlanması en son çare olarak görülür. Kurum bakımı sistemi, çocuğun aile ortamından uzak yetişmesine neden olmaktadır. Ayrıca kurum bakımı sisteminde çocuğun bakımını üstlenen kişinin ilgisinin olması gereken düzeyin altında olması sorun teşkil etmektedir. Kurum bakımı sistemi, çocukların gelişimini hem ruhsal yönden hem de sosyal yönden olumsuz etkilemektedir. Kurum bakımı sistemi bireylerin yalnızca çocukluk dönemi gelişimlerini etkilememekte, aynı zamanda ileriki yaşamlarında, iletişimlerinde ve sosyal uyumlarında da sorunlarla karşılaşmalarına neden olmaktadır. Bu araştırmada kurum bakımı deneyimi olan bireylerin evliliklerinde sorunlarla karşılaşıp karşılaşmadığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Araştırma, ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiş ve bu doğrultuda Ankara'da yaşayan kurum bakımı deneyimi olan evli 87 kişi ile görüşülmüştür. Görüşmelerde, kurum bakımı deneyimi olan evli bireylerden, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan görüşme formu ve ?Evlilikte Uyum Testi? aracılığıyla bilgi toplanmıştır. Araştırmada, kurum bakımı deneyimi olan bireylerin sosyo-demografik özellikleri, evliliklerine ilişkin özellikler, kurum bakımı deneyimleri, evliliğe ilişkin genel düşüncelerinin evlilik uyumları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada kurum bakımı deneyimi olan bireylerin evliliklerinde uyumlu olmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılanların genellikle evliliği bir sosyal destek mekanizması olarak gördüğü ve evliliğe ilişkin olumlu düşüncelere sahip oldukları saptanmasına rağmen geçmiş yaşam deneyimlerinin evlilik uyumlarını etkilediği görülmektedir.Araştırma kurum bakımı deneyimi olan bireylerin evlilik uyumlarını etkileyen özelliklerin belirlenmesinin ardından, evliliklerinde yaşadıkları sorunların giderilmesine ve bu alanda hizmetlerin geliştirilmesine yönelik önerilerle sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to define the marital adjustment of individuals who have experienced institutional care and the effects of characteristics of individuals who have experienced institutional care on their marital adjustment.Institutional care system is one of the services provided to children in need. But this service is lastly prefered. Institutional care system brings about children to grow up out of family life. Furthermore in institutional care system, interests of person who give care to children is lower than normal family life and this causes problems. Institutional care system negatively affects child developments both in psychological and social way. Institutional care system not only affects child development period of individuals but also it causes of encountering problems in their later life experiences, communications and social cohesion. In this research, it is aimed to discover whether individuals who experienced institutional care have problems in their marriage or not.Relational screening model has been used in the research and accordingly 87 married individuals who have experienced institutional care and live in Ankara have been interviewed. Interview Form designed by researcher and Marital Adjustment Test (MAT) are used in order to collect data form individuals who have experienced institutional care. In the research it is aimed to define the effects of socio-demographic characteristics, experince of institutional care, characteristics related to marriage and general thoughts about marriage of individuals who have experienced institutional care on their marital adjustment.In the research it is found that individuals who have experienced institutional care are not adaptable to their marriage. Although it is found that individuals from research see marriage as a social support mechanism and they have possitive oppinions about marriage, it is also found that individuals? life experiences affect their marital adjustment.After defining the characteristics that affect the marital adjustment of individuals who have experienced institutional care, the research has been finished by suggestions about solutions to marital problems and social servises about this field.Key Word: Institional Care, Marriage, Marital Adjustment, Family, Individual who Experienced Institutional Care.