Tatlı mısırın kalite kriterlerine göre optimum hasat zamanının belirlenmesi
Optimization of harvesting time by quality criteria of sweet corn
  1. Tez No: 315646
  2. Yazar: DOĞUKAN KANTARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET PAZIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tatlı mısır (şeker mısır), ekim zamanı, hasat dönemi, kalite özellikleri, Sweet corn (sugar corn), planting time, harvesting period, quality properties
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmada, 2011 yılında İzmir Bornova ilçesinde, üç farklı zamanda (6 Mayıs, 20 Temmuz ve 20 Ağustos) ekilen, üç farklı tatlı mısır çeşidinin (Sunshine, El toro ve Merkür) üç farklı dönemde (süt olum, sarı olum ve hamur olum) hasat edilmesi sonucu elde edilen tatlı mısırların, gıda üretimleri açısından önemli olan kalite kriterlerinin belirlenmesi ve bu kriterlere göre optimum hasat zamanının saptanması üzerine çalışılmıştır.Her ekim zamanında, her çeşitten üç farklı hasat döneminde tatlı mısır örnekleri hasat edilmiş ve tanelenmiştir. Her çeşidin ekim zamanlarına ait hasat dönemleri arasında yaklaşık 7 günlük fark bulunmaktadır. Elde edilen tatlı mısır tanelerinde, tane boyut ölçümü, 1000 tane ağırlığı, toplam kuru madde, nişasta, suda çözünür kuru madde, şeker, tekstür, renk değerleri (L*,a*,b*), protein ve duyusal analizleri yapılmıştır. Ayrıca tatlı mısırların tarlada geçirdikleri süre boyunca tarlaya yerleştirilen meteoroloji istasyonundan havanın sıcaklığı ve bağıl nemi kaydedilmiştir.Araştırma sonucunda, tatlı mısırların kalite kriterlerinin ekim zamanından, hasat döneminden ve tatlı mısır çeşidinden etkilendiği bulunmuştur. Hasat dönemleri geciktikçe tane boyutları, 1000 tane ağırlığı, toplam kuru madde, nişasta, tekstür, L*, a*, b*, protein değerleri artmış ve suda çözünür kuru madde, şeker değerleri azalmıştır. Bu azalış ve artışlar, birinci ve ikinci ekim zamanlarına ait hasat dönemleri olan Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarındaki havanın daha sıcak ve daha kurak koşullara sahip olmasından dolayı daha hızlı gerçekleşirken, üçüncü ekim zamanına ait hasat dönemi olan ve daha soğuk ve nemli geçen Kasım ve Aralık aylarında ise daha yavaş gerçekleştiği gözlenmiştir.Tatlı mısırın kalite özelliklerinin sonuçları incelendiğinde, özellikle invert şeker, toplam şeker, nişasta ve duyusal analizlerden lezzet özelliklerine göre optimum hasat dönemleri Sunshine çeşidi için 6 Mayıs ekim zamanında süt olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen süre 83 gün), 20 Temmuz ekim zamanında süt olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen süre 72 gün) ve 20 Ağustos ekim zamanında süt olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen süre 89 gün) olarak belirlenmiştir.Aynı özelliklere göre optimum hasat dönemleri Merkür çeşidi için 6 Mayıs ekim zamanında süt olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen süre 87 gün), 20 Temmuz ekim zamanında süt olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen süre 77 gün) ve 20 Ağustos ekim zamanında hamur olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen süre 107 gün) olarak belirlenmiştir.El toro çeşidi için ise optimum hasat dönemleri 6 Mayıs ekim zamanında süt olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen süre 89 gün), 20 Temmuz ekim zamanında süt olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen süre 79 gün) ve 20 Ağustos ekim zamanında sarı olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen süre 100 gün) olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the quality criteria which are important for food processes of three different types of sweet corn (such as Sunshine, El toro and Merkür) was investigated and harvesting periods were optimized sweet corn varieties have been planted in three different planting times (such as May 6th, July 20th and August 20th) and harvested in three different harvesting periods (such as milk stage, yellow stage and dough stage). Sweet corns were planted in Bornova region located in Izmir on 2011.Sweet corn samples harvested and striped the kernels from an ear of sweet corn for every planting time for each type of sweet corn and in each harvesting periods. There was a difference between each harvesting period which belongs to types of sweet corn and planting times approximately 7 days. Analyses of size of sweet corn piece measurement, weight of thousand pieces of sweet corn, total dry matter content, starch content, soluble dry matter content, sugar content, protein contenti texture, color and sensory analysis were conducted in sweet corn pieces. Additionally, air temperature and air relative humidity were measured from meteorological station which was positioned in to sweet corn field until the end of the harvesting period.According to the results of the study, the quality criteria of sweet corn were affected from planting times, harvesting periods and types of sweet corn. While harvesting periods delay, size of sweet corn piece measurement, weight of thousand pieces of sweet corn, total dry matter content, starch content, texture, color values (L*, a*, b*), protein content increased and soluble dry matter content, sugar content decreased. The ratio of changes were faster in the first planting time and second planting time (July, August, September and October) than the third planting time (November and December) because of first and second planting times have warmer and drier air conditions than third planting times.In conclusion, when quality properties of sweet corn especially invert sugar content, total sugar content, starch content and sensory analysis based on taste results considered, for Sunshine optimum harvesting periods were selected as milk stage of May 6th planting time (time to planting to harvest 83 days), milk stage of July 20th planting time (time to planting to harvest 72 days) and milk stage of August 20th planting time (time to planting to harvest 89 days).According to the same properties, optimum harvesting periods for Merkür were selected as milk stage of May 6th planting time (time to planting to harvest 87 days), milk stage of July 20th planting time (time to planting to harvest 77 days) and dough stage of August 20th planting time (time to planting to harvest 107 days).However, optimum harvesting periods for El toro were selected as milk stage of May 6th planting time (time to planting to harvest 89 days), milk stage of July 20th planting time (time to planting to harvest 79 days) and yellow stage of August 20th planting time (time to planting to harvest 100 days).