Pamuk iplikçiliğinde kullanılan uzman sistemler ile kalitenin otomatik olarak izlenmesi ve bu sistemlerin kalitenin iyileştirilmesine olan etkileri
Online monitoring of quality with using expert systems in cotton spinning and the effects to improving of the quality of these systems
- Tez No: 315677
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ERHAN KIRTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kısa lif iplikçiliği, uzman sistem, iğ izleme sistemi, online kalite kontrol, Staple spinning, expert system, spindle monitoring system, online quality control
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İplik üreticilerinin en büyük sorunlarından biri kalitenin sürekli olarak takip edilememesidir. Kalitenin sürekli online olarak izlenmesi ve takip edilmesine olanak sağlayan uzman sistemler kullanıcıya çeşitli kalite verileri hakkında sürekli bilgi sağlamaktadır. İplikhanelerde, her aşamada kullanılan uzman sistemler sayesinde işletmelerdeki üretim detaylı olarak gözlemlenebilmektedir. İplikhanenin durumuna veya üretim kalitesi gibi önemli bilgilere doğrudan ekranlardan veya bilgi panellerinden ulaşılabilmektedir. İplikhanelerde, her aşamada sürekli olarak elde edilebilen veriler sayesinde bilgi akışı optimize edilebilmekte ve sorunlara daha hızlı müdahale edilebilmektedir.Bu tezde iplik üretiminde en önemli unsur olan kalitenin, otomatik olarak izlenebilir hale gelmesi için kullanılan sistemlerin tanıtılması, bu sistemlerin işletme içi kullanım performanslarının belirlenmesi ve sistemlerin kullanılıp kullanılmaması durumlarında oluşacak sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Elde edilecek sonuçlar iplik üreticilerine referans olacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problem of yarn producer is that quality can't be followed continuously. The expert systems enable to online monitoring and follow quality, and it also provides to user about various quality data continuously. Thanks to expert systems that are used at every stage in spinning mill, production in spinning mill can be observed in detail. Important information such as status of spinning mill or production quality is accessible directly from screens or information panels. Thanks to data that can be got continuously at every stage in sppinning mill, the information flow can be optimized and grasp the nettle more faster.With this thesis introducing the systems that are used for online monitoring of quality which is the most important factor of yarn production, determining online performance of these systems within spinning mill, and comparison of the results occured when these systems are used or not used are targeted. The results will be a reference for the yarn producers.