Rize ili merkezinde kıyı balıkçılığında kullanılan balık yakalama aletlerinin araştırılması
The investigation of the equipment used in small-scale fisheries in rize city
- Tez No: 315706
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Rize, Kıyı balıkçılığı, Sade ağ, Fanyalı ağ, Rize, coastal fishing, gillnets, trammelnets
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalışmasında, Temmuz 2011- Haziran 2012 yılları arasında Rize ili merkezinde kıyı balıkçılığında kullanılan balık yakalama aletlerinin yapısal ve teknik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Rize merkezde 8 tane balıkçı kooperatifi olduğu, merkezde bulunan kooperatiflerin toplam üye sayısının 482 olduğu tespit edilmiştir. İl merkezinde balıkçı tekne sayısının 335 adet olduğu saptanmıştır. Rize ili merkezinde kıyı balıkçılığında kullanılan balık yakalama aletlerinin multifilament sade ağlar ve fanyalı ağlardan oluştuğu belirlenmiştir.Çalışma süresince, Rize ili merkezinde kıyı balıkçılığında 100 farklı ağ incelenmiştir. İnceleme sonunda kıyı balıkçılığında sade ve fanyalı ağların kullanıldığı saptanmıştır. Bölgede kullanılan ağlar, sahip olduğu bazı teknik özellikler ve yapılışlarına göre farklılıklar göstermektedir. Bu ağların 5 tanesinin sade ağ, 4 tanesinin de dolanan ağ olduğu saptanmıştır. Sade ağların, kullanılan ağlar içindeki oranı % 56, dolanan ağların ise bu ağlar içindeki oranı % 44 olarak belirlenmiştir. Rize ili kıyı balıkçılığında sade ve dolanan ağların % 20'si ile gündüz avcılığı, % 80 ile de gece avcılığı yapıldığı belirlenmiştir. Bu ağlar genellikle yakaladıkları türlere göre adlandırılmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to determine the structural and technical properties of the fishing equipment used for fish catching in the Rize City between July in 2011 and 2012.Eight fishermen cooperatives and total 482 members of these cooperatives have been identified in the coastal of Rize center. The numbers of fishing boats were found to be 335 units in the city center. The fishing equipment used in small-scale fisheries in the center of Rize has been identified as multifilament gillnets and trammelnets.During the study, a hundred of different netting has been examined. As a result of the review, it has determined that gillnets and trammelnets use in the coastal fishing. The nets used in the region have same technical and structural differences. These nets were 5 gillnets and 4 trammelnets. Ratios of gillnets and trammelnets was % 56 and % 44 respectively. In the coastal region of Rize City, These nets were used % 20 in the day and % 80 in the night times. These nets are usually called according to fish species that were catches.