Betonarme bir yapının performansının doğrusal ve doğrusal olmayan yöntemler kullanılarak belirlenmesi
The determination of performance of a reinforced concrete structure through linear and nonlinear methods
- Tez No: 315986
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT SERDAR KIRÇIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, Deprem, Performans düzeyi, Hasar Düzeyi, Earthquake, Performance Level, Damage Level, Linear Analysis, Nonlinear Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ülkemizin aktif bir deprem kuşağının içinde yer alması, tarihte meydana gelen depremlerden dolayı büyük maddi hasarlar meydana gelmesi ve çok can kaybı olmasından dolayı mevcut yapıların, zaman zaman da yeni yapılacak yapıların deprem performansının değerlendirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.Yapı sistemlerinin deprem etkileri altında yapısal performanslarının belirlenmesinde doğrusal ve doğrusal olmayan hesap yöntemleri kullanılabilmektedir. Doğrusal hesap yöntemleri dayanım esaslı, doğrusal olmayan hesap yöntemleri şekil değiştirme esaslı yöntemler olarak da anılır.Bu çalışmada, Deprem Yönetmeliği'ne (2007) göre tasarlanmış bir betonarme okul binasının performansının, yönetmelikte tanımlanmış performans değerlendirme yöntemlerinden ?Eşdeğer Deprem Yükü? ve ?Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü? yöntemleri ile değerlendirmesi yapılmıştır. Planda ve düşeyde düzensizlik içermeyen okul binası 5 katlı olup, perdeli-çerçeve tipinde bir taşıyıcı sisteme sahiptir.Yapılan değerlendirme sonucunda, çalışmaya konu binanın Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi kullanılarak yapılan sayısal incelemeler sonucunda Hemen Kullanım Performans Düzeyini sağladığı belirlenmiştir. Bununla beraber Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi kullanılarak yapılan değerlendirme sonucunda binanın hedeflenen Hemen Kullanım Performans Seviyesini sağlamayıp Can Güvenliği Performans Düzeyini sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The requirement for the evaluation of earthquake performance of current structures and structures that will be built in near future become apparent because of the fact that our country is located on an active earthquake region, previous earthquakes caused financial damage and the number of deaths due to earthquakes.Both linear and nonlinear methods are applicable for the determination of performance of structures under earthquake effects. Linear methods are referred as strength-based methods while nonlinear methods are named as deformation-based methods.In this study, performance of a reinforced school building which has been designed according to Turkish Seismic Design Code (2007) has been evaluated using both linear and nonlinear methods. The structural system of building has 5 storey frames with shear walls without any structural irregularity.The examined building satisfies the Immediate Occupancy Performance Level requirements in the case of using of the linear method. However; it is observed that beams can not satisfy the Immediate Occupancy Performance Level requirements in the case of using of the nonlinear method.