Güneysu-Çağrankaya arası bölgenin flora ve vejetasyonu
Flora and vegetation of area between Güneysu-Çağrankaya
  1. Tez No: 316232
  2. Yazar: MUSTAFA ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAGİF ATAMOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Çağrankaya, Flora, Handüzü, Rize, Vejetasyon, Çağrankaya, Flora, Handüzü, Rize, Vegetation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, Güneysu-Çağrankaya arasında kalan bölgenin florası ve vejetasyonu tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde 104 familyaya ait 352 cins ve 517 takson belirlenmiştir. Tespit edilen taksonlardan 23 tanesi Pteridophyta, 494 tanesi ise Spermatophyta bölümüne aittir. Spermatophyta bölümüne ait taksonlardan 10'u Gymnospermae, 484'ü ise Angiospermae alt bölümü içerisinde temsil edilmektedir. Bu 484 taksonun 395'i Magnoliopsida, 89'u ise Liliopsida sınıflarına aittir. Taksonların endemizm oranı %4.25 olarak belirlenmiştir. Çalışma alanındaki taksonların fitocoğrafya bölgelerine göre dağılımı; fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler %47.38, Avrupa-Sibirya %47.19, İran-Turan %2.12 ve Akdeniz %3.31'dir. Çalışma alanında en fazla taksona sahip familyalar sırasıyla Asterceae (52 takson), Poaceae (35 takson), Rosaceae (31 takson), Fabaceae (25 takson) ve Lamiaceae (24 takson)'dir.Araştırmanın Braun-Blanquet yöntemiyle gerçekleştirilmiş olan vejetasyon bölümünde ise, bölge vejetasyonunun 3 farklı tipden meydana geldiği ortaya konulmuştur. Orman vejetasyonu; Piceto orientalis-Alnetum barbato ass. nova, 2012, Lauroceraso officinalis-Alnetum barbato ass. nova, 2012, Alneto barbatae-Fagetum orientalis ass. nova, 2012, Piceto orientalis-Fagetum orientalis Quezel et al., 1980 birliklerinden, pseudomaki vejetasyonu; Vaccinio arctostaphyli-Rhododendretum pontici Vural, 1987, Vaccinio arctostaphyli-Ilexetum colchici Yarcı, 1991, Vaccinio vitis-idaea-Rhodothamnetum sessilifolius ass. nova, 2012, Fago orientalis-Rhododendretum pontici Yarcı, 1991 birliklerinden meydana gelmektedir. Subalpin çayırlık vejetasyonu ise; Nardeto strictae-Alchemilletum sericeae ass. nova, 2012, Nardeto strictae-Thymetum praecox ass. nova, 2012, Sibbaldieto parviflorae-Nardetum strictae ass. nova, 2012, Festuceto woronowi- Nardetum strictae ass. nova, 2012, Alchemillo sericeae-Sibbaldietum parviflorae ass. nova, 2012, Vaccinio uliginosae-Rhododendretum caucasici ass. nova, 2012 birliklerini içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the flora and vegetation of area between Güneysu-Çağrankaya. The 352 genera and 517 taxa belong to the 104 families were determined. 23 taxa are represented in Pteridophyta and 494 taxa belong to the Spermatophyta division. The ten taxa belong to the Gymnospermae subdivisio and 484 taxa were represented in Angiospermae subdivisio. The 395 taxa were found as belong to the Magnoliopsida, 89 taxa belong to the Liliopsida classes. The endemism ratio is % 4,25 (22 taxa). The distribution of the taxa determined in the studied areas according to the phytogeographic regions were found as Unknows were 245 ( %47,38); Euro-Siberian elements were 244 (% 47,19), Irano-Turanian elements were 11 (%2,12) and Mediterranean elements were 17 (%3,31) respectively. The largest five families in the studied areas were found as following; Asteraceae (52 taxa), Poaceae (35 taxa), Rosaceae (31 taxa), Fabaceae (25 taxa), Lamiaceae (24 taxa).In the vegetational part of the study that carried out using Braun-Blanquet method, it is found that the vegetation of the area consists of three types. The forest vegetation, pseudomaquis vegetation and subalpine meadow vegetation. The first vegetation consist of four associations; Piceto orientalis-Alnetum barbato ass. nova, 2012, Lauroceraso officinalis-Alnetum barbato ass. nova, 2012, Alneto barbatae-Fagetum orientalis ass. nova, 2012, Piceto orientalis-Fagetum orientalis Quezel et al., 1980, the pseudomaquis vegetation consist of Vaccinio arctostaphyli-Rhododendretum pontici Vural, 1987, Vaccinio arctostaphyli-Ilexetum colchici Yarcı, 1991, Vaccinio vitis-idaea-Rhodothamnetum sessilifolius ass. nova, 2012, Fago orientalis-Rhododendretum pontici Yarcı, 1991 associations. The subalpine meadow vegetation consist of Nardeto strictae-Alchemilletum sericeae ass. nova, 2012, Nardeto strictae-Thymetum praecox ass. nova, 2012, Sibbaldieto parviflorae-Nardetum strictae ass. nova, 2012, Festuceto woronowi- Nardetum strictae ass. nova, 2012, Alchemillo sericeae-Sibbaldietum parviflorae ass. nova, 2012, Vaccinio uliginosae-Rhododendretum caucasici ass. nova, 2102 associations.