Pamuklu dokuma üretiminde iplik teleflerinin azaltılması yolları
The reducing ways of yarn wastages in cotton weaving production
- Tez No: 316587
- Danışmanlar: PROF. DR. RESUL FETTAHOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: İplik, bobinleme, haşıl, dokuma, iplik telefleri, Yarn, winding system, sizing, weaving, yarn wastages
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tekstil Sanayinin en önemli üretim alanlarından biri olan dokuma kumaş, günümüzde çok yaygın kullanım alanına sahiptir. İnsanların vazgeçemediği çok çeşitli giysiler, ev tekstil eşyaları, halı ürünleri, tarım, tıp ve bütün diğer sanayi alanlarında büyük kullanıma sahip olan özel dokuma kumaşlar, ürün çeşidine ve kalitesine göre gittikçe geliştirilmekte ve üretimi arttırılmaktadır.Dokuma kumaş üretimi ham madde kullanımın en yoğun olduğu tekstil alanlarının başında gelmektedir. Bu yüzden özellikle bu alanda birçok maliyet azaltıcı önlemler alınmaktadır. Maliyet azaltıcı faaliyetlerin başında, ham madde kullanımdaki sarfiyatların azaltılması gelmektedir. Dokuma üretiminde kullanılan ham maddelerin temelini iplik oluşturmaktadır. İplik kullanımı kısıtlanamayacağı için yapılacak en büyük çalışma iplik sarfiyatının azaltılması yönünde olmalıdır. Dokuma üretiminde üretim maliyetlerini etkileyen etkenlerden en önemlilerinin başında ham maddenin rasyonel kullanımı gelmektedir, yani diğer bir deyişle üretime giren ipliklerden maksimum derecede faydalanıp, oluşan iplik telefi miktarının en aza indirilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada dokuma üretim aşamalarında oluşan iplik teleflerinin oluşum nedenleri ve telef miktarlarının hesaplanması incelenmiş, üretim aşamalarındaki oluşan iplik teleflerinin azaltılması yolları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The woven fabrics, one of the most important production areas in textile industry, have a rather common use in our time such as clothes specially made, home textile goods, different type of carpets and other special fabrics used in agriculture, medicine and in other industrial fields. These fabrics have been developed day by day and the production of them is being increased.Weaving is the basic field of using raw material in textile, for this purpose some precautions such as the decreasing the wastage of raw material usage have been taken to reduce the cost of production. The main raw material used in weaving is yarn. Because the use of yarn can not be limited, the most important step that can be taken must be the reduction of yarn consumption. One of the major factors that affect the cost of production in textile is the rational use of raw material; in other words, the maximum usage and minimum wastage of yarn.This study tries to determine why the wastage of yarn takes place and to calculate the amount of wastage and to recommend the ways of lessening the yarn wastages in all processes of production.