Postpartum dönemdeki ineklerde rasyondaki protein oranının süt üre nitrojen ve fertiliteye etkisi
Effect of dietary protein concentration on milk urea nitrogen and fertility in cows during postpartum period
  1. Tez No: 316835
  2. Yazar: ARİF TAŞAGİREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEMACAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, protein, süt üre nitrojen, postpartum dönem, fertilite, Cow, protein, milk ürea nitrogen, postpartum period, fertility
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Postpartum Dönemdeki İneklerde Rasyondaki Protein Oranının Süt Üre Nitrojen ve Fertiliteye Etkisi.Bu çalışma postpartum dönemdeki ineklerde süt üre nitrojen (MUN) ile reprodüktif performans arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.Bireysel tohumlama kayıtları ve gebelik durumlarına göre Holstein ırkı 60 baş gebe düve seçildi. Düveler rastgele 3 gruba ayrıldı ve gebeliğin son 1 ayından postpartum 76.güne kadar % 15, % 18 ve % 21 ham protein oranındaki konsantre yemle beslenenler olmak üzere rastgele 3 gruba ayrıldı.Postpartum dönemin değişik günlerinde genital organlardaki fizyolojik ve patolojik değişimler rektal palpasyon, ultrasonografi ve vaginal muayenelerle izlendi. Doğum ve erken postpartum dönemde sorun şekillenenler araştırmadan çıkartıldıktan sonra her bir grupta 15 `er inek bırakıldı.Postpartum 40.gün ve 51.günlerde olmak üzere çift doz PGF2? enjekte edildi ve tüm inekler ikinci PGF2? enjeksiyonundan sonraki 72-96.saatlerde tohumlandı. Son tohumlamayı izleyen 22.günde ultrasonografi ile gebelik muayenesi yapıldı ve I., II.ve III grupta sırasıyla % 66,66, % 53,33 ve % 40,00 oranında gebelik elde edildi.Süt üre nitrojen düzeyleri doğum günü ve doğum sonrası 15.gün, 25.gün, 40.gün, 54.gün ve 76.günlerde olmak üzere spektrofotometrik teknoloji ile ölçüm yapan pratik el cihazı ile ölçüldü. Ayrıca doğumdan postpartum 76.güne kadar ineklerin günlük süt verimleri de belirlendi.Sonuç olarak; rasyondaki protein oranına bağlı olarak süt üre nitrojen düzeyinin yükseldiği ve önerilen değerlerin üzerindeki süt üre nitrojen düzeylerinin sütçü ineklerde gebelik oranındaki düşüşle ilişkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Effect of Dietary Protein Concentration on Milk Urea Nitrogen and Fertility in Cows during Postpartum Period.This study was conducted to determine releationship between milk urea nitrogen (MUN) and reproductive performance in dairy cattle during postpartum period. A total of 60 pregnant Holstein heifers of which individual breeding dates and pregnancy status were available were selected. The heifers randomly divided into three groups and fed diets containing 15%, 18% and 21% crude protein from the last month of pregnancy to postpartum 76 days.Physiological and pathological status of genital organs were observed different days of postpartum period by rectal palpation, ultrasonography and vaginal examination. Each group has containing 15 cows after culling the cows had problem at parturition and postpartum period.A double doses of PGF2? was injected on day 40 and 51 and all cows were inseminated on 72 and 96 hours after second PGF2? injection. Pregnancy diagnosis were done by ultrasonography 22 days after the last insemination. The pregnancy rates obtained were 66,66%, 53,33% and 40,00% for the groups I, II and III respectively.Milk urea nitrogen levels measured by spectrophometric technology using a hand helded instrument on day parturition and on postpartum days 15,25,40,54 and 76. In addition daily milk production data were determined from calving to 76 days post calving.The results may suggest that increase on milk urea concentrations depends on excess protein intake and milk urea concentrations greater than a certain level were associated with decreased pregnancy rate in dairy cows.