Ratlarda kurşun toksikasyonuna karşı antioksidan yanıt
Antioxidant response to lead poisoning of rats
- Tez No: 316976
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KORKUT TEKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: serbest radikaller, canlı ağırlık, yem- su tüketimi, free radicals, body weight
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETKader, M. (2012). Ratlarda Kurşun Toksikasyonuna Karşı Antioksidan Yanıt. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbulÇalışmada önemli çevre kirliliği etkeni olan kurşunun (Pb) düşük dozda 6 haftalık dönemde içme suyuyla alınmasıyla kronik Pb toksikasyonunun oluşup oluşmayacağının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla serum AST, SOD, CAT, TBARS ile canlı ağırlık yem ve su tüketimi düzeylerine bakılmıştır. Çalışmada aynı yaşta 32 adet dişi Wistar albino sıçan kullanılmıştır. Biri kontrol, 3'ü deneme olarak toplam 4 grup oluşturulmuştur. Hayvanlar, bir haftalık uyum döneminde, normal yem ve su ile adlibitum beslenmişlerdir. Deney süresince 20- 22 °C oda sıcaklığı, 12/12 saat aydınlık/karanlık ve % 50- 60 nem uygulanmıştır. Kontrol grubuna katkısız içme suyu, deneme gruplarına ise sırasıyla 1000 ppm PbAc, 1000 ppm NaAc ve 1000 ppm PbAc+ Vit.C 42 gün süre ile içme suyuna katılarak verilmiştir. Denemenin 0., 14., 28. 42. günlerinde kan örnekleri alınmıştır. Hayvanlar çalışmanın 0., 7., 14., 21., 28., 35., 42. günlerinde tartılmışlardır. Grupların yem, su tüketimleri haftalık hesaplanmıştır. Serumda AST düzeyi ticari test kitleriyle, TBARS, CAT, SOD düzeyleri manuel olarak ölçülmüştür.42 gün süre ile içme suyuna 1000 ppm Pb katılan sıçanlarda karaciğerde bir tahribatın oluştuğu daha önce belirtilen doz ve sürede Pb alımının sonucunda TBARS ve SOD düzeylerinin bir anlam ifade etmediği, ancak CAT düzeylerinin etkilendiği, serum AST, canlı ağırlık, yem ve su tüketimi düzeylerinin ise belirtilen doz ve sürede Pb toksikasyonundan kaynaklandığı saptanmıştır. Bu sonuçların 42 gün süre ile 1000 ppm dozda içme suyu ile verilen Pb'un sıçanlarda karaciğerde bir tahribata yol açmasına karşın serbest radikal oluşumunda yeterli bir etken olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKader, M. (2012). Antioxidant Response To Lead Poisoning Of Rats. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Biochemisty. Master Thesis, İstanbul.This study purposes to determine if chronic Pb toxification occurs when lead (Pb) an important factor in environmental pollution is taken at a low dose with drinking water during 6-week continuously. For this purpose AST, SOD, CAT, TBARS were examined in serum levels also body weight and consumption quantity of water and feed were controlled. Thirty-two female Wistar albino rats at the same age were used in the experiment. Animals were fed with adlibitum normal food and water during one-week adaptation period. Totally 4 groups were formed that one of them was control fed with pure water for 42 days and the others were experiment fed with 1000 ppm PbAc, 1000 ppm NaAc and 1000 ppm PbAc+ Vit. C respectively into the water for 42 days. During the experiment the room was light/dark for 12/ 12 hours, the temperature was 20- 22 °C and ambient humidity was % 50- 60. Blood samples were taken at the experiment?s0., 14., 28., 42. days. Animals were weighted at the working?s 0., 7., 14., 21., 28., 35., 42. days. The The feed and the water consumption were weekly calculated. In the serum, AST level was measured with commercial test kits, TBARS, CAT and SOD levels were measured manually.It?s determined that liver damage occurs at the rats given 1000 ppm Pb in water for 42 days, TBARS and SOD levels don?t change but CAT levels are affected after taking defined quantity of Pb for the defined time, serum AST, body weight, consumption quantity of water and feed are because of Pb toxification at the specified amount and the specified time. These conclusions show although giving 1000 ppm Pb in water for 42 days causes liver damage at rats, it isn?t an enough factor to produce free radicals.