Perkütan koroner girişim yapılan hastalarda kateter bölgesine yapılan soğuk uygulamanın hematom, ekimoz ve ağrı üzerine etkisi
The effect of cold application on the hematoma, ecchymosis and pain at the catheter entry site who undergoing percutaneous coronary intervention
  1. Tez No: 317015
  2. Yazar: YETER KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAĞFİRET KARA KAŞIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: PKG, soğuk uygulama, ekimoz, hematom, hemşirelik
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç. Bu araştırma perkütan koroner girişim (PKG) yapılan hastaların femoral arteryal kateter çekiminden sonra yapılan soğuk uygulamanın hematom, ekimoz ve ağrı üzerine etkisini belirlemek amacıyla girişimsel olarak yapıldı.Materyal ve Metot. Araştırmanın örneklemini miyokard infarktüsü geçirmiş, PKG yapılmış ve koroner yoğun bakım kliniğinde yatan hastalar oluşturdu. Araştırmanın kontrol grubunda 100, girişim grubunda 100 olmak üzere toplam 200 hasta ile çalışıldı. Veriler literatüre göre hazırlanan Veri Toplama Formu, Sayısal Değerlendirme Ağrı Skalası, Ekimoz Ölçme Aracı ve Hasta Takip Formu ile toplandı. Kontrol grubu hastalarına kateter çekim sonrası hemostaz sağlandıktan sonra femoral bölgeye rutin olarak uygulanan kum torbası konuldu. Girişim grubuna ise femoral bölgeye hemostaz sağlandıktan sonra kum torbasının altına ilk 15 dakika boyunca soğuk paket uygulandı. Her iki grup kateter çekim sonrası araştırmacı tarafından kontrol edildi. Kontrollerde ekimoz alanı milimetrekare cinsinden hesap edildi.Bulgular. Girişim grubunun ölçüm sonuçlarında; hematom ortalamasının 0.0±0.2cm, ekimoz ortalamasının 4.1±12.4 mm² ve ağrı ortalamasının 0.0±0.2 olduğu, kontrol grubunda ise; hematom ortalamasının 0.3±0.3cm ekimoz ortalamasının 19.8±37.3 mm² ve ağrı ortalamasının 0.3±0.6 olduğu belirlendi (p=0.000).Sonuç. Araştırma sonucunda gruplar karşılaştırıldığında girişim grubunda soğuk uygulama sonrası hematom, ekimoz ve ağrı düzeyinde azalma olduğu belirlendi
Özet (Çeviri)
Aim. This research has been conducted in order to determine the effect of the cold application to the patients who underwent PCI after the femoral arterial catheter pulling on hematoma, ecchymosis and pain.Material and Method. The research samples were the patients who experienced myocardial infarction, received PCI, and was in the intensive care unit. A total of 200 patients were included in the research, 100 of them were the control, and 100 of them were the experimentalgroup. The data were collected through Data Collection Questionnaire, Numerical Evaluation Pain Scale, Eccymose Evaluation Instrument, and Patient Follow-up Form that were prepared according to the literature. After the hemostasis provided to the control group patients after the catheter pulling, sand bag was routinely located to the femoral entry site. To the experiment group, after hemostasis to the femoral entry site, a cold pack was applied under the sand bag for the first 15 minutes. Both groups were checked over by the researcher after the catheter pulling. In the examinations, ecchymosis site was calculated in milimeters.Results. In the results of the experiment group, it was determined that hematoma mean value was 0.0±0.2cm, ecchymosis mean value was 4.1±12.4 mm² and pain mean value was 0.0±0.2, while in the control group hematoma mean value was 0.3±0.3cm, ecchymosis mean value was 19.8±37.3 mm², and pain mean value was 0.3±0.6 (p=0.000).Conclusion. In the results of the research, it was found out that there was a decrease in the levels of hematoma, ecchymosis, and pain after the cold application in the experimental group, when compared to the other groups.Key words. PCI, cold application, ecchymosis, hematoma, nursing.