Bedensel engellilerin konaklama işletmelerinden beklentilerini belirlemeye yönelik bir araştırma: Eskişehir örneği
The study on the expectations of physically disabled people from the accommodation businesses: The case of Eskişehir
- Tez No: 317626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDET YOLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Engelli turizmi, Bedensel engelli, Konaklama işletmeleri, Eskişehir, Disabled tourism, Physically disabled, Accommodation businesses, Eskişehir
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dünya'da yaklaşık 650 milyon engelli kişinin olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye'deise engelli nüfus 8,5 milyondan fazladır. Çeşitli kurumların yaptığı araştırmalara göre,2030 yılında tüm dünyadaki engelli nüfusunun iki katına çıkacağı öngörülmektedir.Engelli sayısının kayda değer şekilde yüksek olması ve engellilerin seyahat ve turizmfaaliyetlerine genellikle refakatçi eşliğinde katılmaları, engelli turizm pazarını gelişenve gelecek vaat eden bir niş pazar haline getirmiş durumdadır. Bununla beraber, yapılanaraştırmalar engellilerin karşılaştığı sosyal ve pratik güçlüklerin, engellilerin turizmfaaliyetlerine olan katılımlarını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma,diğer engel gruplarına göre sayıca daha fazla olan bedensel (ortopedik) engellilerin,seyahat ve turizm faaliyetlerine katılım durumlarını belirlemeyi, bu kişilerin konaklamaişletmelerinden beklentilerini tespit etmeyi ve konaklama işletmelerinin bedenselengelliler açısından uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerini ortaya koymayıamaçlamaktadır. Araştırma kapsamında alanyazın taraması yapılarak soru formugeliştirilmiştir. Araştırma, zaman, maliyet ve erişilebilirlik kısıtları göz önündebulundurularak Eskişehir ilindeki bedensel engelliler ile sınırlı tutulmuştur. Elde edilenbulgular doğrultusunda; tatile katılımın önündeki nedenler tespit edilmiş ve bedenselengellilerin demografik özellikleri ile diğer alt faktörler (beklenti, tatil değerlendirmesive işletmeye uygunluk) arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda,Türkiye'de engelli turizm pazarının gelişmesi ve konaklama işletmelerinin engellituristlere uygun hizmet sunabilmeleri için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is forecasted that there are 650 million disabled people in the World. This populationis estimated to be more than 8.5 million in Turkey. Research by several internationalassociations estimates that the disabled population will be doubled by the year 2030.Higher population of the disabled people, and their travels with a companion havejustified that disabled people is a growing market for tourism industry, and an importantniche market. However, research has shown that social and environmental problems thatthe disabled people face while traveling have a negative impact on the touristicmovements of this population. The purpose of this study is to investigate tourismmovements of physically (orthopedic) disabled people that compose the majority amongother disabilities, to ascertain their expectations from the accommodation businessesand to reveal their evaluation of the accessibility of the accommodation businesses. Thedata collection instrument was developed on the basis of an extensive literature review.Due to time, cost and accessibility constraints, the study is limited to physically disabledpeople living in Eskisehir. On the basis of study findings, initially the factors that inhibitphysically disabled people from travelling were determined. Further, the relationsbetween the demographics of the participants and the sub factors (expectations, holidayevaluations and the convenience of the business) were analyzed. Finally, theconclusions and the implications were discussed in detail on the basis of study findings,and suggestions were made for Turkey on developing disabled tourism market andmaintaining accommodation businesses compatible to the needs of this market.