Buluntu nesnede işlevsel kodların değişimi ve yorumlanması
Transformation and interpretation of functional codes in found object
- Tez No: 317789
- Danışmanlar: PROF. MÜMTAZ DEMİRKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Buluntu Nesne, Strateji, Rastlantı, Keşif, Zaman, Found Object, Strategy, Encounter, Discovery, Time
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
?Buluntu Nesnede İşlevsel Kodların Değişimi ve Yorumlanması? adlı raporda, günlük kullanım nesnelerinin Batı Sanat Tarihi'nde gerçekleştirdiği evrim incelenerek, günümüz sanatı bağlamında, buluntu kavramı üzerinden bir sanat stratejisi üretilmesi hedeflenmiştir.Çalışmanın birinci kısmında 20.yüzyıl sanatında günlük kullanım nesnesinin doğrudan kullanımına yönelik tarihsel bir araştırma yapılmış, bu araştırma kolaj, hazır nesne, buluntu nesne gibi dönemine damgasını vurarak kırılmalar yaratan keşifler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bölümün ikinci kısımda 20.yüzyıl sanatında rastlantı faktörü üzerine tarihsel bir araştırma gerçekleştirilmiş, özellikle Dada ve Sürrealist Harekette rastlantının kullanım yöntemleri örneklenmiştir.?Günümüz Sanatında Buluntu Nesnenin İzlerini Aramak? başlıklı bölümde, ?hazır nesne? ve ?buluntu nesne?nin evrimi değerlendirilmiş ve alınan sonuçlarla birlikte buluntu nesnenin güncelliği tartışılmıştır. Buluntu ve rastlantı kavramları sanatta uygulanabilecek bir strateji olarak sunulmuştur.?Rastlantısal Keşifler? başlığı altındaki üçüncü bölümde ise iddia edilen sanatsal stratejinin deneyimlendiği alana işaret edilmekte ve sanatçının çalışmalarıyla birlikte benzer stratejilere sahip sanatçıların çalışmalarına yer verilmektedir. Çalışmaların okunması ise zaman, rastlantı ve buluntu kavramları üzerinden gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The target of the report titled as ?Transformation and Interpretation of Functional Codes in Found Object? is producing an art strategy over the concept of found by analyzing evolution of everyday objects in Western Art History within the lens of contemporary art.In the first chapter of the study a historical research have been made on direct usage of everyday objects. This research is realized through discoveries which were crucial for their period of time and thus became turning points such as collage, ready-made, found object. In the second part of the chapter a historical research has been conducted on the factor of encounter in 20th century art; especially Dada and Surrealism?s usage methods of encounter are sampled.In the chapter titled as ?In Search of the Traces of Found Object in Contemporary Art? alteration of ?found object? and ?ready-made? are evaluated. By using the data which was gathered from the evaluation actuality of found object is debated. Concepts of found and encounter are proposed as a strategy conducted in art.In the third chapter titled as ?Discoveries Like Encounter? points to the experimental field of asserted artistic strategy. The artist?s works and other artists? works, whose strategies are alike, are included to the study. Interpretation of the works is made over the concepts of time, encounter and found.