Şeker mısır ve bodur fasulyenin karışık ekiminde ekim düzenlemeleri ve bazı agronomik özelliklerin belirlenmesi
Determination of appropriate plant arrangements and some agronomic characteristics of the component crops in sweet corn-bush bean intercropping
  1. Tez No: 317853
  2. Yazar: ZEKİYE BUDAK BAŞÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KINACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karışık ekim, şeker mısır, bodur fasulye, LER, toplam gelir, Intercropping, sweet corn, bush bean, land equivalent ratio, total profits
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırma 2009 ve 2010 yıllarında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma tarlalarında, ?şeker mısırı- bodur fasulye? karışık ekimi için en uygun ekim düzenlemelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada ekim düzenlemeleri içinde kullanılacak bitki materyali olarak Göynük 98 bodur fasulye çeşidi ile Merit F1 hibrit şeker mısırı çeşidi seçilmiştir.Denemeler, tesadüf blokları desenine göre, 4 tekrarlamalı ve her parselde 8 bitki sırası bulunacak şekilde kurulmuştur. Çeşitler 50 cm sıra aralıklı olarak aynı tarihte ekilmişlerdir. Çalışmada incelemek üzere 2F+2M (iki fasulye- iki mısır) , 4F+4M (dört fasulye-dört mısır) M+F (bir mısır-bir fasulye) ekim düzenlemeleri ele alınmıştır. Ele alınan düzenlemelerde komponentlerden biri olan şeker mısırı dominant , diğeri olan bodur fasulye ise dominant olmayan türdür.Ekim düzenlemelerinin iki farklı üretim yılında gösterdiği performans, kullanılan çeşitlerin incelenen özelliklerinden elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonunda belirlenmiştir. Çalışmanın iki yıllık sonuçlarına göre ; her bir düzenleme için, karışımda yer alan bitkilere (komponetlere) ait verimler, kombine verimler, kalite özellikleri, alan eşdeğerlilik oranı (LER) ve toplam gelir düzeyleri bulguları, M+F ekim düzenlemesinin diğerlerine üstünlük sağladığını göstermiştir. Pazar istekleri veya üretici tercihlerine bağlı olarak, kombine verim içinde bodur fasulyenin payının daha yüksek olması istendiğinde ise 4F+4M ekim düzenlemesinin daha uygun olacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was carried out at Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Agriculture research fields during the years of 2009 and 2010. The aim of the study was determination of appropriate sweat corn-bush bean intercropping harmony. Materials in use in the study was selected as Göynük 98 for bush bean and Merit F1 for sweat corn.Field trials was conducted in randomized complete block design with four replications. Sowing was done at same date for both components on rows which prepared as 50 cm apart from each others.In this study 2F+2M (two bush beans + two sweet corns) , 4F+4M (four bush beans+four sweet corns), M+F (bush beans+sweet corn) mix croppings were investigated.Sweat corn, one of the these two components, was being dominant, while bush bean act as non dominant.The performance of mix croping harmonies in two different years was determined by using datas which obtained from measurement on plants characteristics. According to the results of this study for each mix cropping harmony, the findins on the yields of each component, combine yields, quality features, land equivalent ratio (LER) and total profits levels indicated that M+F mixing was superior to others. Depend on market demand or farmer choice if share of the bush bean requested to be higher in combine yield then the 4F+4M mixing was appeared to be more appropriate.