Ağır agregalı kendiliğinden yerleşen betonun özellikleri
Properties of self compacting concrete with heavy aggregate
- Tez No: 318187
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: KYB, hematit, yüksek sıcaklık, taze ve sertleşmiş beton
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, ağır beton üretimindeki zorlukları azaltmak amacıyla kendiliğinden yerleşen betonun (KYB) avantajlarından faydalanılmış ve ağır agregalı kendiliğinden yerleşen beton üretimi yapılmıştır. Bununla birlikte ağır agregalı betonların nükleer santrallerde daha yaygın kullanıldığı dikkate alındığında, nükleer patlamalar sırasında oluşacak yüksek sıcaklık ve patlama ile yayılacak olan erimiş metalin betona vereceği zararı aza indirebilmek için refrakter malzeme kullanılarak yüksek sıcaklığa da dayanıklı beton üretilmiştir.Numune üretiminde ağır agrega olarak demir içerikli hematit tercih edilmiş ve kırmataşla alternatif beton dökülmüştür. İki farklı çimentoyla (CEM I 42.5 R ve Alüminatlı) birlikte yeni nesil süper akışkanlaştırıcı kullanılmıştır. Su/çimento (s/ç) oranı sabit tutulmuş (0.42) ve üç farklı (500, 400 ve 300 kg/m3) çimento dozajında betonlar üretilmiştir.Hazırlanan bu karışımlarda taze beton deneyleri (hava miktarı, BHA, çökme yayılması, L kutu ve V huni) uygulanıp 28 gün kürde kaldıktan sonra sertleşmiş beton deneyleri (basınç dayanımı, elastisite modülü, eğilme dayanımı, schmidt ve ultrases geçiş hızı) uygulanmıştır. Bunlarla birlikte numuneler 3 saat boyunca 20 oC, 100 oC, 200 oC, 400 oC, 600 oC ve 800 oC sıcaklıklara maruz bırakılmıştır. 1 saat boyunca havada ve suda soğutma işlemine tabi tutulup ultrases geçiş hızı ve basınç dayanımı deneyleri uygulanmıştır.Sonuç olarak; ağır agregalı kendiliğinden yerleşen beton üretimi yapılmıştır. Taze ve sertleşmiş beton deney sonuçları KYB özelliklerini sağlamıştır. Yüksek sıcaklığa dayanıklı KYB üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Benefited from advantages of self-compacting concrete in order to reduce the difficulties during production of heavy concrete as a result of them targeted to produce heavy aggregate self-compacting concrete. At the same time, considering that heavy aggregate concretes are more widely used in nuclear power plants, by using refractory material high tempeature resistant concrete produced to reduce harm of the molten metal which is spread with the high temperature and explosion during the nuclear explosions to the concrete.Hematite iron content preferred as the heavy aggregate during the production of the sample and alternative concrete poured by using normal aggregate. Used two different cement and new generation süper plasticizer. Water/cement ratio kept constant (0.42) and three different cement dosage is preferred.Fresh concrete experiments (air proportion, uvw, slump flow, L box and V funnel) are applied in these mixures after that hardened concrete experiments (Compressive streght, elastic model, tensile streght, schmidt and ultrasonic velcity test) are applied the concretes which are exposed to cure for 28 days. In addition to this, samples are subjected to 20 oC, 100 oC, 200 oC, 400 oC, 600 oC and 800 oC temperatures during 3 hours. Samples are subjected to air and water cooling process for 1 hour after that ultrasonic velocity test and compressive strength are applied.Finally self compacting concrete with heavy aggregate is produced. The results of the experiments of fresh and sclerous concrete are provided SCC properties. High temperature resistant SCC is produced.Keywords; SCC, hematite, high temperature, fresh and hardened concrete