Türk toplumunda bipolar bozukluğu olan hastalar ve sağlıklı bireylerde CP1A2 enziminin dört polimorfizminin sıklık karşılaştırması
Comparison of frequencies of four CYP1A2 enzyme polymorphisms in healthy individuals and patients with bipolar disorder in Turkish society
  1. Tez No: 319005
  2. Yazar: SEDAT SARP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAĞIZ ÜRESİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Genetik, Psikiyatri, Pharmacy and Pharmacology, Genetics, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Farmakogenetik, CYP1A2, Bipolar bozukluk, Kişiselleştirilmiş Tıp, Türkiye, Pharmacogenetics, CYP1A2, Individualized Medicine, Bipolar Disorder
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETSarp S. Türk Toplumunda bipolar bozukluğu olan hastalar ve sağlıklı bireylerde CYP1A2 enziminin dört polimorfizminin sıklık karşılaştırması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Farmakoloji Doktora Tezi. İstanbul. 2012.Sitokrom P-450 enzimlerinden biri olan CYP1A2 enzimi psikiyatride kullanılan birçok önemli ilacın metabolizmasında yer almakta ve bazı polimorfizmleri enzim etkinliğini değiştirmektedir. Bu çalışmada her grup yarı yarıya sigara içen ve içmeyen örneklerden oluşmak üzere, 100 sağlıklı gönüllü ve 30 bipolar bozukluğu bulunan hastada CYP1A2*C, CYP1A2*D, CYP1A2*E ve CYP1A2*F polimorfizm sıklıkları saptanmıştır. İlgili hedef bölgelere ait DNA parçaları, ?Touch Down? PCR metodu ile çoğaltılmış ve elde edilen PCR ürünleri, içerdikleri ilgili varyantları saptamaya uygun restriksiyon enzimleri ile sindirilmiştir. Oluşan enzim kesim ürünleri arasındaki boy farklılıklarının saptanması için, örnekler uygun konsantrasyondaki agaroz jelde yürütülmüş, fotoğraflanmış ve genotiplenmiştir. Genotipler, istatistik analizlerde kullanılmak üzere Stata-11 programına aktarılmıştır. Toplamda bu polimorfizmlerin frekansları sırasıyla 0,10; 0,68; 0,07 ve 0,26 olarak bulunmuştur. Alt grup karşılaştırmalarında gruplar arası anlamlı fark saptanmamıştır. Bu frekansların farklı çalışmalar ile karşılaştırılmasında sonuçların CYP1A2*D frekansları hariç olmak üzere, Türk ve Mısır toplumlarında yapılmış çalışmalar ile uyumlu, Çin ve Japon toplumlarındaki çalışmalar ile uyumsuz olduğu gözlenmiştir. CYP1A2*D polimorfizm frekansının ise daha önce Japon (0,42) ve Mısır (0,40) toplumlarında yapılmış çalışmalara göre anlamlı olarak yüksek, Türk toplumunda yapılmış tek çalışmaya göre (0,92) anlamlı olarak düşük bulunması bu polimorfizmin Türk toplumunda diğer toplumlardan daha sık gözlendiği, ancak Türk toplumunun yapısı gereği bölgesel genetik farklılıklar olabileceği yönünde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSarp S. Comparison of frequencies of four CYP1A2 enzyme polymorphisms in healthy individuals and patients with bipolar disorder in Turkish society. İstanbul University, Institute of Health Sciences, Pharmacology PhD Thesis, İstanbul, 2012.CYP1A2 enzyme, which is one of cytochrome P-450 enzymes, plays role in the metabolism of many psychiatric drugs and some of its polymorphims change enzyme effectiveness. In this study, CYP1A2*C, CYP1A2*D, CYP1A2*E, CYP1A2*F polymorphism frequencies were determined in 100 healthy volunteers and 30 bipolar patients, each group consisting of 50% smokers and 50% non-smokers. The DNA fragments from relevant target regions, were amplified by using ?Touch Down? PCR method. The resulting PCR fragments were digested by restriction enyzmes suitable for detecting the variants they contain. The samples were run, photographed, genotyped in appropriately concentrated agarose gels, to detect the `restriction fragment length polymorphisms?. Stata-11 program was used for statistical analysis. In sum, the frequencies of these polimorphisms were detected to be 0.10; 0.68; 0.07 and 0.26, respectively. No significant difference was found in comparisons of sub- groups regarding the frequencies. In comparisons of frequencies with different studies it was observed that the results were mostly consistant with the studies conducted in Turkish and Egyptian populations and non-consistant with the studies conducted in Chinese and Japanese societies except CYP1A2*D, of which the polymorphism frequency (0.68) was found significantly higher than Japanese and Egyptian study populations (0.42 and 0.40 respectively) and significantly lower than the sole study conducted on one the Turkish study population (0.92). CYP1A2*D polymorphism being more frequent in Turkish studies than other societies, might be interpreted that the regional differences play important roles in the frequency distribution of this polymorphism.