Türkiye ve Kore'de öksürük kesici olarak kullanılan drogların fitoterapi açısından karşılaştırılması
A phytotherapeutic comparison of antitussive drugs used in Turkey and Korea
- Tez No: 319004
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HİKMET MERİÇLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kore, Öksürük, Fitoterapi, Meyan, Turkey, Korea, Cough, Phytotherapy, Licorice
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye'de ve Kore'de öksürük kesici olarak kullanılan droglar fitoterapi açısından araştırılmıştır. Kore'de kullanılan başlıca öksürük kesici droglar: Pinelliae tuber, Inulae flos, Platycodi radix, Peucedani radix, Trichosanthis fructus, Fritillariae bulbus, Eriobotryae folium, Sargassum, Armeniacae amarum semen, Perillae fructus, Mori radicis cortex, Gingko semen, Liriopis tuber/Ophiopogonis tuber, Farfarae flos, Asteris radix ve Ephedrae herba'dır. Türkiye'de kullanılan başlıca öksürük kesici droglar ise: Primulae radix, Hederae helicis folium, Malvae folium/flos, Althaeae folium/flos/radix, Farfarae folium, Foenugraeci semen, Sambuci flos, Liquiritiae radix, Plantaginis folium/herba, Tiliae flos, Verbasci flos, Thymi herba, Pelargonii sidoides radix, Echinaceae herba/radix ve Salviae folium'dur.Türkiye'de yaprağı, Kore'de ise çiçeği kullanılan Tussilago farfara'nın her ikisinin drog bakımından çok farkı bulunmamaktadır. Türkiye'de yanlız G.glabra L. ve Kore'de ise hem G.uralensis Fisch hem de G. glabra L. Liquiritiae radix olarak kullanılmaktadır. Tarafımızdan yapılan İTK çalışmanın sonucunda iki cins drog arasında glisirhizin açısında farkı bulunmadığı saptanmıştır. Türkiye'de Foenugraeci semen öksürük kesici olarak, Kore'de ise karın spazm çözücü olarak kullanılmaktadır. Armeniacae amarum semen ve Mori radicis cortex (Morus alba L.), Türkiye'de seyrek olarak kullanılırken, Kore'de öksürük kesici olarak çok sık kullanılmaktadır. Türkiye'deki Eriobotryae folium'un balla karıştırılmak suretiyle nefes açıcı olarak kullanılışı, Kore'deki öksürük kesici kullanılışına benzer olduğu anlaşılmaktadır.Daha önce yapılmış olan çalışmalar sonucunda elde edilen literatürlere göre Türkiye'de ve Kore'de öksürük kesici drogların çoğunun farklı olduğu, seyrek olarak bazılarının benzer olduğu ve kimi zaman aynı drogların farklı alanlarda da kullanılabildiği ortaya çıkmaktadır.Bu çalışma, Türkiye ve Kore için fitoterapi açısından öksürük kesici drogların zenginleştirilmesine ve drogların kullanım alanlarının genişletilmesine yöneliktir.
Özet (Çeviri)
In this study herbal antitussive drugs used in phytotherapy in Turkey and Korea were researched. The main antitussive drugs used in Korea are Pinelliae tuber, Inulae flos, Platycodi radix, Peucedani radix, Trichosanthis fructus, Fritillariae bulbus, Eriobotryae folium, Sargassum, Armeniacae amarum semen, Perillae fructus, Mori radicis cortex, Gingko semen, Liriopis tuber/Ophiopogonis tuber, Farfarae flos, Asteris radix and Ephedrae herba. The main antitussive drugs used in Turkey are Primulae radix, Hederae helicis folium, Malvae folium/flos, Althaeae folium/flos/radix, Farfarae folium, Foenugraeci semen, Sambuci flos, Liquiritiae radix, Plantaginis folium/herba, Tiliae flos, Verbasci flos, Thymi herba, Pelargonii sidoides radix, Echinaceae herba/radix and Salviae folium.There was found to be little difference between the two drugs of Tussilago farfara; the one being from the leaf as is used in Turkey and the other being from the flower as is used in Korea. For Licorice root, G. glabra L. is used in Turkey but both G. uralensis Fisch and G. glabra L. are used in Korea. Using the TLC experimentation method I have shown that there was little difference between the roots of G. glabra and G. uralensis from the point of glycyrrhizin. Foenugraeci semen is used as an antitussive in Turkey but as an antispasmodic of the abdomen in Korea. Armeniacae amarum semen and Mori radicis cortex (Morus alba L.) are rarely used in Turkey but they are very frequently used as antitussives in Korea. The Turkish method of mixing Eriobotryae folium with honey is ressembles the way it is used as an antitussive in Korea.According to the literature reffering to the results of previous studies, most of the drugs used in Turkey and Korea are different; rarely some of them are similar, whilst in a few cases the same drugs was used but in different areas.This study has focused on enriching the choice of antitussive drugs for phytotherapy and the expansion of their areas of usage, both for Turkey and Korea