Küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında HSP90a gen varyantlarının araştırılması
Invesgation of HSP90a gene variants in non-small cell lung cancer patients
  1. Tez No: 319021
  2. Yazar: NERGİZ AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YAYLIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Genetik, Moleküler Tıp, Biochemistry, Genetics, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Lung cancer, HSP90AA1, HSP90B1, HSP90AB1, polymorphism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Akkaya,N. (2012). Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Hastalarında HSP90 Gen Varyantlarının Araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Tıp ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Akciğer kanseri, kanser sebepli ölümlerin %28'ini oluşturan multifaktöriyel bir hastalıktır. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık %85'ini oluşturmaktadır. Hastaların %40'ından fazlası ilerlemiş hastalık durumunda tedavi için başvurur ve bu grupta 5 yıllık sağkalım %1'in altındadır. Heat Shock Protein (HSP)' ler değişik protein gruplarını destekleyen, fiziksel ve kimyasal streslerden hızlı etkilenen proteinlerdir. HSP'ler, protein moleküllerinin gerekli zamanda gerekli konformasyonel yapıda bulunmalarını sağlayarak, protein-protein etkileşiminde kilit rol oynayan en yaygın moleküllerdir. HSP'lerin aktivasyonu, proteinlerin denatürasyonu, çökmesi, fonksiyonel uyum dengelerinin değişmesi, sıcak şoku, oksidatif stres ya da proteinlere zarar veren sebeplerle yapılarının bozulması ile olmaktadır. HSP'lerin hücre dışında çoğalması kanserde kötü prognoz göstergesidir. İnsanlarda, sitozol içersinde HSP 90? ve HSP 90ß olmak üzere iki izoformu vardır. HSP'lerin kötü rol oynaması sonucu tümörlerin ilerlemesi ve tedavinin başarılı olmaması nedeniyle, son yıllarda klinikte HSP salgılamasını veya onun şaperon faaliyetini değiştiren ve immün sisteme tümör antijenlerini sunmak için HSP'in adjuvant olarak kullanılması amacıyla çeşitli ilaçlar geliştirilmiş ve günümüzde uygulanmaktadır. Çalışmamızda 97 hasta ve 97 kontrol örneğinden DNA izolasyonları yapıldıktan sonra RT-PZR yöntemi ile HSP90AA1, HSP90B1 ve HSP90AB1 genlerinde protein kodlayan bölgelerdeki olası polimorfik değişimler incelendi. Çalışmamızın sonuçlarına bakıldığında HSP90AA1 (rs4947C/T) genotipleri açısından hasta grubunda mutant CC genotipi taşıma frekansı, HSP90AB1 (rs13296A/G) genotipleri açısından hasta grubunda mutant AA genotipi taşıma frekansı ve HSP90B1 (rs2070908 C/G) genotipleri açısından hasta grubunda mutant CC genotipi taşıma frekansı kontrol gurubuna göre anlamlı ölçüde yüksek bulundu (*p:0,019, p: 0,004, p: 0,036). Homozigot mutant allelli genotiplere sahip bireylerin frekansının hasta grubunda kontrole göre anlamlı olarak yüksek olduğu ve mutant genotiplere sahip olmanın hastalık riskini artırdığı tespit edildi. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar belirlenen gen bölgeleri ile ilgili olarak KHDAK hastalığında Türk toplumu için oluşturulacak ilk veri olma özelliğindedir.Anahtar Kelimeler : Akciğer kanseri, HSP90AA1, HSP90B1, HSP90AB, polimorfizm
Özet (Çeviri)
Lung cancer is a multifactorial disease and represents %28 of deaths from cancer. Non-small cell lung cancer (NSCLC) represents about 85% of all lung cancers. More than 40% of patients with advanced disease, refers to the treatment group and in this case , a 5-year survival is less than 1%. Heat Shock Protein (HSP) 's support different groups of proteins that are affected by rapid physical and chemical stresses. HSPs are common molecules which providing the protein molecules when necessary also be required, and modifies of other proteins the structures and interaction. Protein denaturation, depression, change in the balance of functional adaptation, temperature shock, oxidative stress, or degradation of proteins that damage the structure are reasons for activation of HSPs.HSPs proliferation is indicative of a poor prognosis in cancer. In humans, there are two isoforms in the the cytosol which names are HSP 90? and HSP 90ß. Due to as a result of HSPs plays a bad role, tumor progression is increase and treatment can not be successful, in recent years, various drugs have been developed and using as HSPs adjuvant that changes its chaperone activity of HSP secretion and deliver tumor antigens to immune system in the clinic. In our study, we aimed to investigate the role of HSP90AA1, HSP90AB1 and HSP90B1 polymorphisms in NSCLC. In our study, we found that it was significantly higher frequency to sustaining the mutant genotype in patient group (*p:0,019, p: 0,004, p: 0,036). Individuals with allele frequency in patients with homozygous mutant genotypes were significantly higher than control and mutant genotypes were found to increase the risk of having the disease. The results of this study carries the attribution of being the first data on the mentioned gene sites in NSCLC patients in the Turkish population.