Deneysel akciğer kanseri modelinde CXCL7-aracılı nötrofil infiltrasyonunun tümör gelişimi ve immünolojisi üzerine etkisi
The effect of CXCL7-mediated neutrophil infiltration on tumor progression and immunology in an experimental lung adenocarcinoma model
  1. Tez No: 319076
  2. Yazar: NEŞE ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİCLE GÜÇ, DOÇ. DR. Güneş ESENDAĞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: nötrofil, makrofaj, CXCL7, akciğer kanseri, LLC1, neutrophil, macrophage, CXCL7, lung cancer, LLC1
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ünver, N. Deneysel akciğer kanseri modelinde, CXCL7-aracılı nötrofil infiltrasyonunun tümör gelişimi ve immünolojisi üzerine etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2012. Nötrofiller, inflamasyonda etkili olan hücrelerdir. Nötrofillerin, inflamasyonlu alana göçünde rol oynayan kemokinlerden biri CXCL7'dir. CXCL7'nin akciğer kanserinde tümöre karşı geliştirilen immün cevaptaki rolünü belirlemek üzere yapılan bu çalışmada, rekombinant CXCL7 geni akciğer adenokarsinom hücre hattına (LLC1) aktarıldı. CXCL7 salınımı arttırılmış LLC1 hücrelerinin süpernatanı varlığında kültürleri yapılan nötrofillerde kemotaksi artarken ROS üretimi ve fagositoz etkilenmedi. LLC1 hücrelerine CXCL7 geni aktarılarak farede oluşturulan pCXCL7-LLC tümörleri, boş vektör aktarılarak oluşturulan pIRES2-LLC tümörlerine göre 10. günde daha hızlı gelişim gösterdi. Ancak, 14. günden itibaren tümör çapları arasındaki anlamlı fark kayboldu. pCXCL7-LLC tümörlerde, pIRES2-LLC tümör grubuna göre makrofaj infiltrasyonu daha fazla olmakla birlikte tümörlerden ayrılan miyeloid hücrelerin ROS üretimi ve fagositik aktivitesinde fark belirlenmedi. CD4+ T hücre, CD8+ T hücre ve NKT hücre infiltrasyonları da tümör grupları arasında benzer nitelikteydi. Çapı 1 cm ve daha küçük olan pCXCL7-LLC tümörlerde, pIRES2-LLC tümörlerine göre, CD4+CD25+ T hücre infiltrasyonu düşük bulundu. CD4+CD25+ T hücrelerde tespit edilen bu fark tümör çapının büyümesi ile ortadan kalktı. CXCL5 ve CXCL7 gen ekspresyonları pCXCL7-LLC tümörlerde anlamlı düzeyde arttı.CXCL7 geninin aktarıldığı fare akciğer adenokarsinom hücre hatlarıyla oluşturulan tümörlerde tümör büyümesinin engellenememesi; tümör alanında yaygın olarak tip M2 makrofajların ve miyeloid hücrelerin bulunması, CXCL7 kemokininin tümör mikroçevresini tümörün lehine şekillendirdiğini işaret edebilir.
Özet (Çeviri)
Unver, N. The effect of CXCL7-mediated neutrophil infiltration on tumor progression and immunology in an experimental lung adenocarcinoma model. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Ph.D. Thesis in Tumor Biology and Immunology, Ankara, 2012. Neutrophils are effector cells of inflammation. CXCL7 is one of the chemokines playing a role in migration of neutrophils towards the sites of inflammation. In this study, which aims to determine the role of CXCL7 in immune responses against lung tumors, recombinant CXCL7 gene was transferred into lung adenocarcinoma cell line (LLC1). When the neutrophils were cultured in the presence of CXCL7-overexpressing LLC1 cell (pCXCL7-LLC) supernatant, their chemotactic ability but not ROS production and phagocytosis was increased. pCXCL7-LLC tumors formed by CXCL7 gene-modified LLC1 cells in mice developed faster than pIRES2-LLC tumors established with the cells modified with empty vector on day 10. However, the significance between tumor diameters were lost following day 14. In pCXCL7-LLC tumors macrophage infiltration was higher than that of in pIRES2-LLC tumors, whereas there was no difference in ROS production and phagocytic activity of tumor-derived myeloid cells. The amount of CD4+ T cell, CD8+ T cell and NKT cell infiltration was similar amongst the tumor groups. In pCXCL7-LLC tumors with a diameter equal or less than 1 cm, CD4+CD25+ T cell infiltration was decreased compared to that of in pIRES2-LLC tumors. As the site of tumors increased, the significant difference in CD4+CD25+ T cell infiltration was lost. The expression of CXCL5 and CXCL7 genes was significantly increased in pCXCL7-LLC tumors.The genetic modification of lung adenocarcinoma cell line with CXCL7 gene could not hinder tumor growth, and M2 macrophage and myeloid cells were higly populated in tumor area. Therefore, this indicates that CXCL7 chemokine may modify the tumor microenvironment in favor of tumor.