Ratlarda karaciğer iskemi reperfüzyon hasarında Neupogen'in karaciğer dokusuna koruyucu etkisi
Protective effects of neupogen on hepatic ischemia reperfusion injury in rats
  1. Tez No: 319210
  2. Yazar: SADIK ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN YILDIZ, YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Neupogen, iskemi reperfüzyon hasarı, karaciğer, Neupogen, ischemia reperfusion injury, liver
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Karaciğer iskemi/reperfüzyon hasarı, pringle manevrası gerektiren karaciğer cerrahisinde ve karaciğer transpantasyonunda geçici iskemi ve sonrasında dolaşımın tekrar sağlanmasıyla oluşmaktadır. Reperfüzyon sırasında açığa çıkan serbest oksijen radikalleri iskemi/reperfüzyon hasarında önemli rol oynamaktadır. Neupogen'in oksidatif hasara karşı koruyucu etkisini göstermek üzere çeşitli in vivo ve in vitro çalışmalar bildirilmiştir. Biz çalışmamızda Neupogen'in karaciğer iskemi/reperfüzyon hasarında koruyucu etkisinin olup olmadığını bulmayı amaçladık.Gereç ve Yöntemler: Üç aylık 30 erkek Wistar Albino rat sham, kontrol ve Neupogen tedavi grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Kontrol ve Neupogen tedavi grubundaki ratlara 60 dakika hepatik iskemi ve takiben 60 dakika reperfüzyon uygulandı. Neupogen tedavi grubundaki ratlara iskemi öncesi ve reperfüzyon sonrası intraperitoneal olarak 10mg/kg Neupogen verildi. Ratlar kan örnekleri ve karaciğer dokuları alındıktan sonra sakrifiye edildi. Serum ve dokuda aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz, laktat dehidrogenaz, total antioksidan seviye, katalaz, total oksidatif seviye, oksidatif stres indeksi ve myeloperoksidaz değerleri ölçüldü. Aynı zamanda karaciğer dokusu histopatolojik olarak incelendi.Bulgular: Karaciğer dokusunda ve serumda Neupogen tedavi grubunda kontrol grubuna oranla karaciğer enzim seviyeleri bariz şekilde düşük bulundu, total antioksidan seviye Neupogen tedavi grubunda kontrol grubuna oranla belirgin derecede yüksek bulundu.Histopatolojik olarak doku hasarı Neupogen tedavi grubunda kontrol grubuna oranla daha hafif olarak değerlendirildi.Sonuç: Çalışmamızda, karaciğer iskemi/reperfüzyon hasarında Neupogen'in karaciğer dokusu üzerinde koruyucu etkisi olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Background: During operations that requires pringle manuering and liver transplantion operations, temprorary ischemi occurs and than by resuming of blood circulation, reperfusion injury comes into view. Free oxygen radicals that occur in reperfusion have an important role in ischemi/reperfusion injury. In vivo and in vitro studies have been reported to show the protectif effects of neupogen. In this study we aimed to show that neupogen had protective effect in liver ischemi reperfusion injury or not.Materials and Methods: 3 months aged, male and Wistar Albino type 30 rats were categorised to three groups named sham, control and neupogen management group. 60 minutes ischemi, than 60 minutes reperfusion was administered to rats in control and neupogen management group rats. 10 mg/kg intraperitoneal Neupogen was given to rats in neupogen management group before ischemi and after reperfusion. Rats were sacrificied after blood samples and liver tissues taken. Aspartat amino transferas, alanin amino transferas, lactat dehidrogenaz, total antioxydan level, catalase, total oxydative level, oxydative stres index and myeloperoxydas value were measured both in serum and tisuue.Results: In neupogen management group, liver tissue and serum liver enzym levels were detected significantly decreased when compared to control group. Total atioxydan level was seen significantly increased in neupogen management goup.Histopathologic tissue injury was alleviated in neupogen group when compared to control group.Conclusion: Our study showed that Neupogen had protective effect on liver tissue in ischemia reperfusion injury.