Timpanoplasti yapilan pediatrik olgularin klinik ve odyolojik olarak değerlendirilmesi
Clinical and odiologic assesment of pediatric cases that tympanoplasty administered
- Tez No: 319211
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT BOZKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik timpanoplasti, TAF, tragal kartilaj
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Timpanoplastilerde kulağı enfeksiyondan korumak ve işitmeyi iyileştirmek esas olan amaçtır. Amacımız temporal adele fasya (TAF) ve tragal perikondrium-kartilaj greft kullanılarak yapılan pediatrik timpanoplasti olgularında kısa ve uzun dönem takip süresi içinde prognostik risk faktörlerini, işitme kazançlarını ve greft tutma oranlarını karşılaştırmaktır. Çalışmamızda Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları anabilim dalında 2009-2012 yılları arasında pediatrik timpanoplasti yapılan 89 olgunun 110 kulağı retrospektif olarak incelendi. Tüm olguların kulak muayeneleri, preoperatif ve postoperatif odyolojik değerlendirilmesi kliniğimizde yapıldı. Greft materyali olarak kullanılan TAF ve tragal perikondrium-kartilaj greft arasında reperforasyon oranları ve reperforasyonu etkileyen yaş, perforasyonun boyutu, preoperatif saf ses ortalaması ve olguların tek taraflı ya da iki taraflı olup olmaması gibi diğer faktörler ayrıntılı olarak değerlendirildi. 110 Olgunun 53'ü erkek (%48,18), 57'si kadın (%51,81) ve yaş ortalamaları 12.6±2.38 (7-16) idi. Greft tutma oranımız %82 idi ve TAF ile tragal perikondrium-kartilaj arasında greft başarısı yönünden istatistiki olarak anlamlı bir fark yoktu. Preoperatif perforasyon büyüklüğü arttıkça, greft tutma oranında ve postoperatif hava kemik aralığı kazancında azalma görüldü. TAF ve tragal perikondrium-kartilaj greft kullanılan vakalar karşılaştırıldığında preoperatif ve postoperatif hava kemik aralığı değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Çalışmamızda yaş artışı ile greft başarısı arasında korelasyon tespit edildi. Sonuç olarak; pediatrik yaş grubunda TAF ile tragal perikondrium-kartilaj greft arasında greft tutma oranı ve işitme kazancı bakımından fark olmadığı tespit edildi. Ayrıca 10 yaş altında timpanoplasti yapılan olguların greft başarısı oranı daha düşük bulundu. Bu nedenle 10 yaş ve altındaki çocuklarda, işitme kaybının fazla olmadığı ve bilateral kronikotitis media olmadığı durumlarda mümkün olduğu kadar operasyonun geçiktirilmesinin faydalı olacağına inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Main aim of tympanoplasty is to prevent ear from infections and enhance hearing. Our aim is to compare long term and short term prognostic risk factors, advancements on hearing and succesfull greft rates of pediatric tympanoplasty cases that temporal musle fascia and tragal pericondrium cartilage used as greft. In our study 110 ear of 89 patients whom pediatric tympanoplasty administered between 2009-2012 in Harran University Faculty of Medicine Ear Nose and Throat Department were analysed retrospectively. Ear examination, preoperative and post operative odiologic assesment of all patients were made in our clinic. Reperforation rates and factors associated with reperforation like age, size of perforation preoperative mean pure sound and bilateral or unilateral pathology were compared between temporal muscle fascia greft and tragal pericondrium cartilage greft. 53 (48,18%) patients were male and 57 (51,81%) patients were female (total 110) and average of their age was 12,6±2,38 (7-16). Our succes rate was 82% and there was not a significant difference between temporal muscle fascia greft and tragal pericondrium cartilage greft. When preoperative perforation size increased, decreasing was seen in greft succes and air bone gap acquirement. When cases compared that temporal muscle fascia greft and tragal pericondrium cartilage greft used, in preoperative and postoperative air bone gaps a significant difference was not detected. In our study it was seen that there was a corelation between increase of age and greft succes. In conclusion; it was determined that in pediatric ages for the purposes of greft succes and hearing advancement there was no difference between temporal muscle fascia greft and tragal pericondrium cartilage greft. Also greft success rate was seen decreased in tympanoplasty cases who were under 10 years old. On this account we belive that it will be beneficial to hold in delay the operation if cases is under 10 years old, there isn?t much hearing loss and there isn?t bilateral chronic otitis media.Key words : Pediatric tympanoplasty, temporal muscle fascia, tragal cartilage