Deneysel yanık iyileşmesinde manyetik alan tedavisinin ve elektrik stimülasyonunun etkileri
The effect of magnetic field therapy and electric stimulation on experimental burn healing
- Tez No: 319259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN TAŞTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Histoloji ve Embriyoloji, Mikrobiyoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Histology and Embryology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Pulse elektromanyetik alan tedavisi, elektrik stimulasyonu, yanık iyileşmesi, Pulsed electromagnetic field therapy, electrical stimulation, burn healing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETÇalışmamızda manyetik alan tedavisinin ve elektrik stimulasyonun yanık yarası üzerindeki etkileri, ratlar üzerinde yapılan deneysel bir çalışma ile morfolojik, histolojik ve mikrobiyolojik olarak karşılaştırmayı amaçlanmıştır.Deney 23 Sprague-Dawley türü, dişi rat üzerinde yapıldı. Ratların sırt bölgelerinde ikinci derece yanık oluşturuldu. Oluşturulan yanık yaraları üç gruba ayrılarak, birinci gruba antibakteriyel pomat, ikinci gruba pulse elektromanyetik alan tedavisi ve antibakteriyel pomad, üçüncü gruba elektrik stimulasyonu ve antibakteriyel pomat 14 gün boyunca uygulandı.Makroskobik olarak pulse elektromanyetik alan tedavisi ve elektrik stimülasyonu grubunda, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında epitelizasyon daha erken gözlenirken, yara alanının daha küçük olduğu, ödem ve hipereminin ise daha az olduğu sonucuna varıldı. Histopatolojik olarak ise, pulse elektromanyetik alan tedavisi ve elektrik stimulasyonunda kontrol grubu ile karşılaşrtırıldığında vaskülarizasyon, kollajenizasyon, granülasyon dokusu oluşumu, hücre çoğalması ve inflamatuar hücre yanıtını daha fazla artırdığı sonucuna varıldı. Yapılan mikrobiyolojik değerlendirmede sonucunda kontrol grubunda hiç anlamlı üreme (enfeksiyon etkeni) olmazken pulse elektromanyetik alan tedavisinde 5 ratta, elektrik stimulasyonunda 4 ratta üreme görüldü.Sonuç olarak yanık iyileşmesinde pulse elektromanyetik alan tedavisi daha etkin olmak üzere pulse elektromanyetik alan tedavisi ve elektrik stimulasyonun yanık iyileşmesinde etkin olduğu sonucuna vardık. Fakat pulse elektromanyetik alan tedavisi ve elektrik stimulasyonun yanık yarası mikrobiyolojik üremesini baskılamada etkisiz olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn our study, we aimed to compare morphologic, histological and microbiological differences between magnetic field therapy and electric stimulation therapies on an experimental rat burn injury model.Twenty tree Sprague-Dawley female rats were used in this study. Second degree burns was performed on back areas of the rats. All the rats in the study divided in to three therapy groups; the first burn group was treated with antibacterial pomade (control group), second group was treated with both antibacterial pomade and pulsed electromagnetic field therapy, third group was treated with antibacterial pomade and electric stimulation for 14 days.Earlier reepitalization, smaller wound area, less amount of edema and hyperemia was observed in pulsed electromagnetic fields and electric stimulation therapy groups against control group macroscopically. Neovascularization, collagen density, granulation tissue formation, cell proliferation and inflammatory cell response of the pulsed electromagnetic fields and electric stimulation group was increased compared with the control group in histopathological evaluation. None of the rats in control group has infectious agent microbiologically but 5 rats in pulsed electromagnetic fields group and 4 rats in electric stimulation group had proliferation of infectious agent.As a result, the positive healing affect of electric stimulation and pulsed electromagnetic fields on burn injury was found. More positive sign of healing was observedin pulsed electromagnetic fields therapy group rather than electric stimulation group. But there was an in effective suppression on microbiological proliferation was found in pulsed electromagnetic fields and electric stimulation group.