Dönüşen kentte bir altkültür: İzmir Kadifekale gençliği örneği
A subculture in the transforming city: A case study of İzmir Kadifekale youth
  1. Tez No: 319451
  2. Yazar: EZGİ BURGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Altkültür, gençlik altkültürü, kentlerin dönüşümü, Kadifekale, Subculture, youth subculture, process of transformation of the cities, Kadifekale
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışma Türkiye'de kentlerin dönüşümü sürecinde oluşan Kadifekale gençlik altkültürünün değerlerini, egemen kültürle ilişkilerini ve bu ilişkideki rıza ve direniş süreçlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Kadifekale gençlik altkültürünün oluşumu kentlerin dönüşümü ?göç, kentleşme ve kentsel dönüşüm- sürecinden bağımsız olmadığından çalışmanın ilk ayağını bu sürecin irdelenmesi oluşturmaktadır. İkinci ayakta ise altkültür, gençlik altkültürü kavramları ve kuramları ile kentsel süreçler ekseninde gençlik altkültürlerinin ve özel olarak da Kadifekale gençlik altkültürünün oluşumu tarihsel olarak tartışılmaktadır.Çalışmada gençlik kavramı cinsiyetlendirilerek, genç kadın ve erkeklerin özgül altkültürel pratikleri tartışılmaya çalışılmıştır. Araştırmada niceliksel ve niteliksel araştırma yöntemleri kullanılmış; araştırma verileri soru formu, odak grup görüşmeleri ve gözlemler yoluyla toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the values of the Kadifekale youth subculture which are formed in the process of transformation of the cities in Turkey, their relations with the dominant culture and the consent and resistance processes in these relations. Because of the fact that the formation of the youth subculture is related to the process of transformation of the cities ?migration, urbanization and urban transformation- the first part of the research deals with these processes. In the second part the notions and theories of subculture, youth subculture and the formation of youth subcultures in the context of urban processes are discussed historically.In this research the concept of youth is gendered,specific practices of young women and men are discussed. In research quantitative and qualitative research methods are used. Survey, focus group and observations were used to collect data.