Sosyolojik açıdan kadınlarda erken yaşta evlilik: Nevşehir ili, Derinkuyu ilçesi örneği
Early marriage among woman from a sociological perspective: A case study of Nevşehir city, Derinkuyu town
- Tez No: 319588
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Evlilik, Erken Yaşta Evlilik, Aile, Çocuk, Nevşehir, Derinkuyu, Woman, Marriage, Early-Age Marriage, Family, Children, Nevşehir, Derinkuyu
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Milyonlarca yıldır süren insanlık macerası, belki çok basit ama mucize kabul edilebilecek bir şeyle, bir doğumla yani insan neslinin üremesiyle başlamıştır. Bu başlangıç aynı zamanda insanoğlunun kültürel ve medeni koşusunun düdüğünü de çalmıştır. Bu sesle harekete geçen her toplum, zaman içerisinde amansız bir soğuk mücadeleye, hep en önde olma gayretine doğru yol almıştır. Alınan yolda, neredeyse her bir insan icadına yeni kurallar ve kaideler getirildiği gibi başlangıca yani kadın ? erkek ilişkisinin ilk aşamasına da bir düzenleme getirilmiş ve söz konusu birliktelik, artık evlilik adıyla anılır olmuştur. Evlilik kurumu farklı toplumlar için çeşitli anlamlardan ve uygulamalardan geçerek bugünkü modern devre kadar gelmiştir. Ama evliliğin, bu devirde bile hâlen sona ermemiş `erken yaşta' olan cinsinden bazı uygulamaları son nefesini henüz vermemiştir. Dahası bu nefesin kesilmemesi, ziyadesiyle geleneksel değerler taşıyan erkek, aile ve toplumların diğer doğru ve modern sesleri duymamalarına ve en çok da kadınların seslerinin alçalmasına neden olmaktadır. Durum Türkiye toplumu için de geçerlilik taşımaktadır.Demokrasiye, bireyselliğe, kadın erkek eşitliğine, modernliğe henüz tam anlamıyla geçememiş Türkiye'de erken yaşta evlilik olgusu mühimsenecek değerde bir sorundur. İşte bu araştırmada, söz konusu sorun masaya yatırılmıştır. Yani erken yaşta evliliğin farklı toplumsal temelleri, gerekçeleri, neticeleri ile Nevşehir-Derinkuyu örneği üzerinden çıkarılan gerçek yaşamdaki kesitleri, bu incelemenin belkemiğini oluşturur. Diğer bir deyişle, inceleme boyunca ulaşılan teorik ve pratik tüm bilgiler ve onların yorumları, ?erken yaşta evlilik? olgusunun önemli ve ciddi boyutlarının çeşitli açılımlarına denk düşmektedir.Bu tez çalışmasının konusu, içeriği ve sonuçları; ?erken yaşta evliliğin ne olduğu?, ?niçin devam ettiği?, ?nasıl bitirilebileceği? ve ?bunun için neler yapılabileceği? gibi sorulara aranan yanıtların toplamından meydana gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The adventure of humanity going on for millions of years started with birth ,a simple but a miraculous thing. This beginning also gave rise to the start of the culture and civilization of mankind. Thus each society found themselves in a relentless effort to lead the way in this cold struggle. In the course of time, while laying new rules and regulations to new inventions , people also regulated the beginning which is the relationship between man and woman, hence it became to be known as marriage. The institution of marriage gaining various meanings and having different applications in different cultures reached these days. However, even today ?early-age? marriage , a type of marriage, still hasn't given its last breathe. This obsolete type of marriage causes the traditional male dominant family and societies not to heed to the right and modern voices and causes to lower the the voices of mostly women. This situation bears validity in Turkish society, too.In Turkey, where democracy, individualism, male-female equality and modernism haven't been fully established, the fact of early-age marriage is a considerable problem. In this research, this problem has been studied. The social foundations, reasons and results of early-age marriage in realition to the real life stories in Nevşehir-Derinkuyu constitute the backbone of this study. In other words, all theoretical and practical information and its interpretations throughout this study explains the important and serious dimensions of the fact of early-age marriage.The subject, content and results of this thesis is composed of all the answers to the questions such as ?What is early-age marriage??, ?Why does it continue??, ?How can it be ended?? and ?What can be done for this aim??.