Osmanlıdan Cumhuriyet'e geçiş sürecinde bir mütefekkir olarak Necip Asım: Hayatı ve eserleri
Necip Asım: A thinker in the process of transition from Ottoman Period to the Republic era
  1. Tez No: 319592
  2. Yazar: ERCİMENT SARIAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Necib Âsım, Türk tarihi, Türk dili, Türk Kültürü, Türkçülük, Necib Âsım, Turkish History, Turkish Language, Turkish Culture, Turkish Nationalism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Türk Millîyetçiliği fikrinin önderlerinden Necib Âsım (Yazıksız), Meşrutiyet dönemi Türk kültür yaşamının etkili fikir adamlarından biri olmasının yanı sıra, Cumhuriyet'in kuruluş sürecinde de büyük payı olan değerli aydınlarımızdandır.Özellikle Türk dili ve Türk tarihi alanında yürüttüğü çalışmalarıyla, Türk kültür hayatında seçkin bir yere sahip olmuştur. Necib Âsım, Osmanlı'nın son dönemleri ile Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşamış önemli fikir ve ideal adamıdır. Buna rağmen hakkında derinliğine bir çalışma yapılamamamıştır. Aynı dönemde yaşamış fikir adamları daha çok tanınmalarına rağmen Necib Âsım o kadar ilgi görmemiştir. Fakat şu bir gerçektir ki, Necib Âsım fikirleriyle, eserleriyle ve yazılarıyla Türk kültürüne büyük bir katkı sağlamıştır. Çalışmamızda iki önemli döneme şahitlik etmiş, bir Türk fikir adamının hayatı ve eserleri ortaya konulacaktır. Necib Âsım'ın Türk diline katkısıyla ilgili çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, O'nun tarih anlayışına ve düşünce dünyasına yönelik çalışmalar oldukça sınırlıdır. Çalışmamızda bu hususlara önem verilecektir.
Özet (Çeviri)
Necib Âsım (Yazıksız), one of the leaders of Turkish Nationalism, is one of the dignified intellectuals who made considerable contributions during the establishment of Turkish Republic as well as being one of the most influential intellectual on Turkish culture during the period of Constitutional Monarchy.With his studies on Turkish language and Turkish history, he took a prominent place in Turkish cultural life. Necib Âsım is a man of intellectualism and idealism who lived during the ending period of Ottoman Empire to the beginning period of Turkish Republic. However, there isn?t any in-depth study about him. Even if our some other intellectuals are known better than him during the same period, he didn?t take much interest at that scale. Nevertheless, Necib Âsım has a considerable contribution to Turkish culture with his ideas, works and writings. In this study, the life and works of an intellectual will be put forward. Even if there are some researches about his contributions on Turkish language, the number of researches about his contributions to history is very limited. In this study, these points will be emphasized.