Gazete sütunlarında öteki olmak
Being the other in newspaper columns
- Tez No: 319735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT SOYSAL, DOÇ. DR. LEMİ BARUH, YRD. DOÇ. DR. MURAT AKSER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ötekileştirme, Yazılı Basın, Söylem, Kürt, Ermeni, Othering, Printed Media, Discourse, Kurdish, Armeni
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de ötekileştirme sürecinde medyanın nasıl bir dille etkin hale geldiğini ve kendini gösterdiğini sorgulamaktadır. Ulusal kimliklerin gazete haberleri aracılığıyla yeniden üretilişine Kürt ve Ermeni kimliği örnekleri üzerinden bakılmıştır. Türkiye'de etnik tansiyonu artıran üç olay seçilmiş ve bu olayların ardından yedi günlük gazetenin haber ve yorumları söylem analiziyle incelenmiştir. Yapılan çalışma sonunda farklı gazetelerde farklı yoğunluk ve şekillerde de olsa ötekileştirmenin varlığına rastlanmıştır. Bir üst kimlik olarak ?Türk?lük üzerine kurulan milli bilincin pekiştirilmesi sürecinde günlük gazetelerin önemli bir rol oynadığı görülmüştür. Türk kimliği tanımlanırken öteki ihtiyacı diğer etnisiteler kullanılarak karşılanmıştır. Gerek semboller ve vurgularla, gerek siyasilerin açık milliyetçi mesajlar içeren sözlerini naklederek, gerekse haberleri sunuş biçimleri ve yazarlarının yorumlarıyla gazeteler bu işlevi bilinçli ya da bilinçsiz yerine getirmiştir. Türkiye'nin dünyanın gözündeki prestiji ve ününün iyi olması gazetelerin ortak kaygısıdır.
Özet (Çeviri)
This research examines the influence of mainstream media through the process of othering ethnic and religious minorities in Turkey. The reproduction of national identities through newspaper texts is analyzed via examples of Kurdish and Armenian identities.The study focuses on three events which led to an increase of tension, and newspaper stories and columns about these events are analyzed through discourse analysis. The research shows that traces of `othering? in varying degrees appear in those stories and columns. During the process of imposing Turkishness as a super- ordinate identity it is concluded that daily newspapers act as an effective agent in this process. While Turkish identity is defined, the need of the other is fulfilled via the use of different ethnicities. Newspapers accomplished this task, consciously or unconsciously, through the use of symbols and emphasis by quoting the nationalist messages of politicians as well as the discourses used in the stories and the opinions of columnists. The common concern of newspapers is to protect or improve the `image? of Turkey in the international arena.