Siyasal katılım sürecinde kadınlar: İsveç ve Türkiye örneği
Women in the process of political participation: Sweden and Turkey model
- Tez No: 320171
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Eşitliği, Kadın, Kota, İsveç, Siyasal Katılım, Gender Equality, Woman, Quota, Sweden, Political Participation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Toplum içinde kadının yeri ve önemi her zaman tartışılmaya açık bir konu olmuştur. Tarihten günümüze, kadının bir birey olarak kabul edilebilme çabası, her ülkede farklı da olsa benzer süreçlerden geçmektedir. Amerika, Avrupa, İskandinavya ve dünyanın geri kalanı hala bu sürecin içindedir. Kadın olarak değer bulma ve kabul edilme çabası, bitmemiş bir mücadeledir. Sadece kadınlar için değil; toplum için de bu mücadele şarttır. Çünkü bir ülkede gelişmişliğin göstergesi, o ülkenin eğitim, sağlık ve ekonomi gibi toplum düzenini sağlayan politikalarının ne düzeyde uygulanabildiği kadar; cinsiyetler arası eşitliğin toplum içinde ne derece sağlandığıyla da oldukça ilintilidir.Karar alma mekanizmalarında kadınların eksik temsili, ülkeler için bir zafiyettir. Bugün, ülkelerin parlamentolarındaki kadın oranı % 19,5'dir. Bu yüzden, siyasette kadınları eşit oranlarda görmek birkaç gelişmiş ülke dışında hayal olmaktan öteye gidememektedir. Çeşitli politikalarla kadınları siyasal alana dâhil etme girişiminde bulunulmakta; anayasal, yasal ve gönüllü uygulamalarla kadınların siyasal katılım oranları tam anlamıyla olmasa da arttırılmaya çalışılmaktadır.Bu çalışmada, siyasal katılım ve siyasal katılımı etkileyen faktörler incelenmekte, kadınların siyasal katılım mücadelelerine değinilmekte ve mevcut durum analizi yapılmaktadır. Siyasal hayata katılımda kadınların yaşadığı sorunlar ele alınırken; kadınların siyasal katılımını engelleyen faktörlere açıklık getirilmektedir. İsveç ve Türkiye örnekleriyle iki ülke kadınların siyasal katılım süreçleri tarihsel olarak değerlendirilmektedir. İsveç'te kadınların siyasal katılımını arttıran faktörler analiz edilirken; Türkiye'de kadınların siyasal katılımını hangi faktörlerin engellediği ortaya koyulmaktadır. Özellikle İsveç'te kadınların yüksek siyasal katılım oranına nasıl ulaştığı irdelenmekte ve İsveç'teki durumun Türkiye için bir örnek oluşturabileceği varsayımından hareket edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The matter of woman?s role and value in society has always been discussed. From past to present, even if it is different in every country, the woman?s struggle for an acceptable individual in society has similar processes. The USA, Europe, Scandinavia and the rest countries of the world are still in this process. The struggle for being accepted in society as a woman is still incomplete. This is necessary not only for women but also for society. Because it is important for a country that both on which level the policies such as education, health and economy providing social order and the gender equality in society have been carried out, which are closely related to the development level of a country.It is a weakness for lacking representative countries on making-decision-mechanism. Today, the women rate in countries? parliaments is 19,5 %. Therefore, it is not possible to see women in politics except for many developed countries. There have been some various politics to make women incorporate into the political circles and to increase the political participation rates of women with constitutional, legal and voluntary applications even if it is not completely carried out.In this research, it has been studied that what factors affect the political activity and what the women? struggles for political participation are and what the present condition is. It is also discussed that what the women? problems about participating into the political life are and what factors prevent the political participation. The historical process of political participation of women in both countries is evaluated with Swedish and Turkish samples. On the one hand, the factors that increase the political participation of women in Sweden are analysed; on the other hand, the factors that prevent the political participation of women in Turkey are found out. It has been especially examined that how women in Sweden the high political participation rate reach. However, it has been acted from the hypothesis that Sweden would be a sample for Turkey.