BCC ve zayıf BCC-cebirlerin türevleri üzerine
On derivations of BCC-algebras and weak BCC-algebras
  1. Tez No: 320579
  2. Yazar: NURCAN ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Zayıf BCC-cebirlerinin türevleri, zayıf BCC-cebirlerinin f-türevleri, zayıf BCC-cebirlerinin sağ türevleri, zayıf BCC-cebirlerinin sağ f-türevleri, derivations of weak BCC-algebras, f-derivations of weak BCC-algebras, right derivations of weak BCC-algebras, right f-derivations of weak BCC-algebras
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez esas olarak altı bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde tez konusu tanıtılarak konuyla ilgili yapılan çalışmalar kısaca özetlenmiştir.İkinci bölümde tezin anlaşılırlığını kolaylaştırmak için bazı genel bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca diğer bölümlerde kullanılan referans kavram ve özellikler de ilave edilmiştir.Üçüncü bölümde J.Thomys' in ? Derivations of weak BCC-algebras ? adlı makalesi ele alınıp, katı olma koşulunu sağlayan zayıf BCC-cebirlerinin türevleri incelenmiştir.Dördüncü bölümde J.Thomys' in ? f-Derivations of weak BCC-algebras ? adlı makalesi esas alınarak üçüncü bölümde türevler için elde edilen özelliklerin zayıf BCC-cebirlerinde f-türevler için sağlandığı görülmüştür.Beşinci bölümde zayıf BCC-cebirlerinde ilk kez tarafımızdan sağ türev kavramı tanımlanmış ve sağ türev ile ilgili bazı özellikler ve sonuçlar elde edilmiştir.Altıncı bölümde ise zayıf BCC-cebirlerinde sağ f-türev kavramı tanımlanmış ve sağ türev ile ilgili özelliklerin bazılarının sağ f-türevler için de sağlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis essentially consists of six chapters.In the first chapter, the subject of the thesis is introduced and the works, related to this subject are summarized.In the second chapter, the general information which make the understanding of this thesis easier is given.In the third chapter, J.Thomys?s ?Derivations of weak BCC-algebras? work is stated and derivations of weak BCC-algebras which are solid are investigated.In the forth chapter, J.Thomys?s ?f-derivations of weak BCC-algebras? work is primirally considered and seen that some results of derivation in third chapter is also established for f-derivations of weak BCC-algebras.In fifth chapter, firstly notion of right derivations of weak BCC-algebras is introduced by us and about this notion some idientities and consults of weak BCC-algebra is obtained.In sixth chapter, notion of right f-derivations of weak BCC-algebras is introduced and seen that some idientities of right derivation is also established for right f-derivations of weak BCC-algebras.