Yünlü sektöründe yüksek konforlu dış giysilik kumaşların tasarımı için farklı malzeme bileşenleri ile özel kumaş ve giysi sistemlerinin geliştirilmesi
Development of special fabrics and clothing systems with different materials for design of high-comfortable outer garment fabric in wool industry
- Tez No: 320661
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU MARMARALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yün lifi, yünlü kumaş, ısıl konfor, yüksek performanslı iplikler, giysi sistemi, giysi konforu, Wool fiber, Woolen fabric, thermal comfort, high performance yarns, clothing system, clothing comfort
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Giysi konforu, bir giysi içerisinde insanın memnuniyetsizlik veya konforsuzluk hissinin olmaması olarak tanımlanmakta ve genel olarak, termo-fizyolojik (ısıl) konfor, psikolojik konfor ve duyusal konfor olmak üzere üç grupta incelenmektedir.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanığı'nın Santez programı kapsamında desteklenen ve Yünsa A.Ş. firmasının iş birliği ile gerçekleştirilen bu çalışmada, yüksek giysi konforuna ve dolayısıyla yüksek katma değere sahip dış giysilik yünlü kumaşların üretilmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın ilk adımında, proje ortağı firmanın üretmekte olduğu yünlü kumaşların konfor özellikleri tespit edilmiş ve bu sonuçlara göre yeni ürün tasarımları yapılmıştır. Daha sonra ısıl konfor açısından yüksek performanslı özel lifler araştırılıp, bu çalışmada kullanılmasına karar verilen lifler ile yün lifi çeşitli harman oranlarında karıştırılarak yeni tip iplikler ve dokuma kumaşlar üretilmiştir. Ayrıca ceket, pantolon, takım vb. dış giysiliklerde kumaş yanında tela ve astar gibi kumaşların da kullanıldığı dikkate alınarak, farklı kumaş katmanlarından oluşan (kumaş+astar/kumaş+tela+astar) giysi sistemlerinin ısıl konfor özellikleri incelenmiştir. Ardından üretilen çeşitli kumaş gruplarının ısıl konfor ve fiziksel özellikleri test edilerek istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve optimum kullanım özelliği sağlayacak en uygun kumaş yapıları ve giysi sistemleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The term of clothing comfort can be defined as the absence of unpleasantness or discomfort and clothing comfort entails three main considerations: thermo physiological comfort, psychological comfort and sensorial comfort.This project was supported by Ministry of Science, Industry and Technology in Republic Turkey and finished with the cooperation of Yünsa A.Ş. The aim of this project is produce the fabrics which have better clothing comfort thereby has high added value. Within the project, first of all the comfort properties of current products being produced by the project partner company, were determined and in consideration of results, we studied about product range. And then, new fabrics were produced of wool and special high performance blended yarns with different ratios. Moreover; the thermal comfort properties of clothing systems that use for outer garments such as jackets, trousers, suits etc. and consist of different fabric layers (fabric/interlining/lining) were investigated.Within the project, comfort properties, physical properties of new fabric types were measured. After the statistical evaluation of results, the optimal fabric structure and clothing systems, which will provide optimum application properties, were determined.