Karboksil gurubu içeren monodispers-makro gözenekli hidrojellerin flavonoid izolasyonu için kullanımı
Monodispers-macro porous hydrogels containin the use of carboxyl group containing for isolation of flavonoids
  1. Tez No: 320834
  2. Yazar: MUHAMMET KARAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: süspansiyon polimerizasyonu, polimerik mikro küre, flavonoid izolasyonu, adsorpsiyon, suspension polymerisation, polymeric microsphere, izolation of flavonoids, adsorption
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bazı flavonoidlerin saflaştırılmasında polimerik adsorbanların kullanıldığı bilinmektedir. Bu tez kapsamında karboksil gurubu içeren monodispers-marko gözenekli hidrojel formunda polimerik mikro kürelerin flavonoid izolasyonu amacı ile kullanımı araştırılmıştır. Karboksil grubu içeren makro gözenekli polimerik hidrojeller süspansiyon polimerizasyon yöntemi ile sentezlenmiştir. Polimerik mikro kürelerin boy ve boy dağılımı ve yüzey analizi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir. SEM görüntülerinden polimerik mikro kürelerin gözenekli yapısı ve eş boy dağılımları açıkça görülmektedir. Adsorpsiyon- desorpsiyon deneylerde kuersetin ve naringenin model flavonoid olarak seçilmiştir. Sentezlenen polimerik mikro küreler üzerine kuersetin ve naringenin flavonoidlerinin adsorpsiyonu kesikli sistemde gerçekleştirilmiştir. Polimerik Mikro küreler üzerine flavonoid adsorpsiyonuna pH, zaman, flavonoid derişimi ve adsorban miktarının etkileri incelenmiştir. Deneylerde, optimum pH, 4 olarak belirlenmiş ve daha sonraki bütün deneysel çalışmalar pH: 4 de gerçekleştirilmiştir. En yüksek kuersetin ve naringenin adsorpsiyonu sırasıyla 183 mg kuersetin/g mikro küre ve 492 mg naringenin/g mikro küre olarak bulunmuştur. Ayrıca desorpsiyon deneyleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlardan, sentezlenen polimerik mikro kürelerin flavonoid saflaştırılması amacı ile kullanılabilecek bir adsorban olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Polymeric adsorbents are known to commonly used in purification of some flavonoids. In this thesis, microshere ın form of moodispers macroporose hidrogel with carboxyl groups were investigated the use for the purpose of flavonoids izolation. In this study, polymeric hidrogel with carboxyl groups was synthesized by suspension polymerization method. Polymeric microsphere was characterized by size and size distribution analysis with scanning electron microscopy (SEM). From the SEM micrograps of the microsphere, obtained polymeric microsphere are fairly moodispers and macroporose. In adsorption- desorption experiments, quercetin and naringenin were chosen as model flavonoids. The adsorption of quercetin and naringenin on to the polymeric microspheres was performed with batch system. In the adsorption experiments, the effect of pH, time, flavonoid concentration and amount of adsorbent were determined. The optimum pH was found to be pH: 4 and then all experiments were performed at pH: 4. Maximum adsorption capacity of microspheres for quercetin and naringenin were found as 183 mg quercetin/g microspheres and 492 mg naringenin/g microspheres, respectively. Also, desorption experiments of flavonoids were performed. The results, synthesized polymeric microspheres is shown ıt can used as adsorbent for the porpuse of purification of flavonoids.