Okul öncesi öğretmenlerinin hizmet içi eğitim hakkındaki görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi(Adıyaman ili örneği)
Analyzing preschool teachers conceptions about in service training from different variables(Adıyaman cafe)
- Tez No: 321225
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR KABADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, öğretim, hizmet içi eğitim, hizmet içi eğitim faaliyetleri, okul öncesi öğretmeni, Education, teaching, in-service education activities, Preschool teacher
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarında ve anaokullarında görev yapan öğretmenlerin hizmet içi eğitime ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada katılımcıların görüşlerini belirlemek için Hizmet İçi Eğitimi İhtiyaç Belirleme Anketi (HEİBA) uygulanmıştır. Anketin ilk bölümünde katılımcılarla ilgili demografik bilgiler ve daha önce hizmet içi eğitim kursuna katılıp katılmadıkları ile ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde cevapları ?kesinlikle katılmıyorum?dan ?kesinlikle katılıyorum?a kadar değişen 5'li likert tipi sorular yer almaktadır. Anket 170 öğretmene dağıtılmış, 150'si geri dönmüştür.Anket Kabadayı (2012) tarafından geliştirilmiştir. Anket kendi içinde ?hizmet içi eğitim öncesi?, ?hizmet içi eğitim esnası?, ?hizmet içi eğitim sonrası? olarak üç bölümden oluşmaktadır. Anketin Güvenilirliği 80 Crombach Alpha'dır. Evren Adıyaman İlindeki okulöncesi öğretmenleridir. Örneklem Adıyaman Merkezdeki, Adıyaman'ın Besni ve Çelikhan İlçelerindeki 70 okulda çalışan okulöncesi öğretmenleridir. Toplanan veriler SPSS 15.0 programında değerlendirilmiştir. Değerlendirme esnasında betimleyici yöntem, T testi, Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük çoğunluğu lisans mezunudur (% 86,7). Araştırmaya katılan öğretmenlerden 94'ü (% 62,7) hizmet içi eğitim almıştır. Toplam 94 kişi (% 62,7) en az bir kez hizmet içi eğitim almıştır. Öğretmenlerin 91'i (% 60,7) faaliyete kendi şehrinde katılmıştır. 69 kişi (% 46) faaliyetleri 6-10 gün arasında yapmak istemektedir. Araştırmaya katılanların 116'sı (% 77,3) hizmet içi eğitim etkinliğini akademisyenlerin vermesini istemiştir. Araştırmaya katılanların 71'i (% 47,3) etkinliklerin dönem başında olmasını istemektedir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre: Adaylar hizmet içi eğitim kursunun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmesini ve Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversitelerin işbirliği yapmasını istemektedir. Kurslar adayların ilgi ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmeli ve kurs merkezleri teknolojik araçlarla donatılmalıdır. Her okul öncesi öğretmeni 5 yılda bir kez bu faaliyetlere katılmalıdır. Faaliyetler aracılığıyla tarihi ve turistik yerleri görmek de önemlidir. Hizmet içi eğitim faaliyeti okulöncesi meslek dersleriyle zenginleştirilmeli, uygulamalı bilgilerle donatılmalı, katılımcılar birbirleriyle etkileşimde bulunmalı, dersler öğretmen-öğrenci işbirliğiyle yürütülmelidir. Faaliyetler sonunda faaliyete katılanlar proje çalışması, ders anlatımı yapmalı ve sınava tabi tutulmalıdır. Faaliyetler sonrası kazanılan maddi teşvik de önemlidir. Faaliyetler sonrasında katılımcılar faaliyetlerin verimliliği ile ilgili rapor hazırlamalıdır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine views of the teachers who are employed at the primary schools and kindergartens depending on Ministry of National Education about in-service education. (HEIBA - In service Education Need Determination Questionnaire) questionnaire has been applied to determine the view of participants in the study. Demografic information about the participants whether they attended to in-service courses previously or not are included in the first section of questionnaire. The responses such as“I don't strictly agree”,“I strictly agree”against to 5 Likert Types questions are included in the second section. The questionnaire has been distributed to 170 pieces teachers and 150 pieces of those questionnaires have been received back.The data in this research has been obtained through HEIBA ? In service Education Need Determination Questionnaire that was developed by Kabadayı (2012). The questionnaire includes three sections such as“before in-service education”,“ during in-service education”and“after in-service education”. The reliability of the questionnaire is .80 Crombachs Alpha. 70 schools preschool teachers employed in district Besni and district Çelikhan of Province Adıyaman. Gathered data has been assessed in SPSS 15.0 program. Descriptive method, T tests and Kruskal Wallis tests have been applied during evaluation. Most of teachers included in the study have undergraduate degree (86,7%). 94 of teachers (62,7%) have been applied in-service education at least one time. Total 94 people (62,7%) have been applied in-service at least one time. 91 (60,7%) of teachers attended to the activity in their districts.69 people (46%) want to perform their activities between 6-10 days. 116 teachers included in the study (77,3 %) wanted to be lectured for in-service activity by academicians. 71 teachers included in the study (47,3 %) wanted that the activities should be taken place at the beginning of the semester. In accordance with obtained findings from the study, the candidates want the in-service activities should be designed by Ministry of National Education and with the cooperation with an academic university must be. The courses should be arranged according to the interests and needs of candidates and course centers should be equipped with technological tools. Each preschool teacher should attend those activities once in at least once in 5 years. It is also important to see historical and touristic areas through activities. In-service education activity should be enriched with professional courses; they should be equipped with practical information; the participants should interact with each other; the courses should be executed within teacher - student cooperation. At the end of activities, the participants should lecture, perform project work and should take an examination. The use of rewards at the end of activities is also important. After activities, the participants should prepare report about productivity of their activities.