Samsun ili kapya biber yetiştirilen alanlarda bulunan fungal etmenlerin tespiti ve patojeniteleri
Identification and pathogenicity of fungal pathogens in red pepper growing areas in Samsun province
  1. Tez No: 321515
  2. Yazar: GÜLAY KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ERPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kapya biber, toprak patojenleri, Fusarium spp, Rhizoctonia solani, Phytophthora capsici, Red pepper, soil pathogens, Fusarium spp, Rhizoctonia solani, Phytophthora capsici
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma Samsun ili kapya biber yetiştirilen alanlarda bulunan fungal etmenleri, bunların neden olduğu hastalık oranını ve şiddetini, ayrıca etmenlerin virülenslik seviyelerini belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla 2010 yılında Bafra, Alaçam ve Ondokuzmayıs ilçelerinden toplam 72 tarla fungal hastalıklar yönünden incelenmiştir. Araştırma sonucunda Samsun ili kapya biber üretim alanlarının kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığıyla bulaşık olduğu ve hastalığın % 56.4 oranında yaygın olduğu saptanmış, hastalık şiddetinin ise % 39.0 olduğu belirlenmiştir.Kapya biber yetiştirilen alanlardan toplanan hastalıklı bitki ve toprak örneklerinden yapılan izolasyonlar sonucunda 566 izolat elde edilmiştir. Yapılan izolasyonlardan % 60.75 oranında Fusarium spp., % 17.48 oranında Rhizoctonia spp., % 3.18 oranında Sclerotium rolfsii, % 1.94 oranında Phytophthora capsici, % 1.06 oranında Pythium spp., % 0.88 oranında Verticillium spp. elde edilmiştir. Ayrıca düşük oranlarda olmak üzere farklı fungus cinslerine ait türler tespit edilmiştir. Yapılan patojenite denemesi sonucunda Rhizoctonia solani AG 4, S. rolfsii ve P. capsici'ye ait izolatların virülensinin yüksek olduğu, diğer fungal izolatların ise virülensinin orta derecede veya düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to determine fungal factors that are found in fields of Samsun where red pepper is grown, to determine the incidence and severity of disease they caused, and also to determine the virülence levels of these factors. For these purposes, the total of 72 fields in the districts of Bafra, Alaçam and Ondokuzmayıs are examined with regard to their fungal disease in 2010. Research results shown that red pepper growing fields were contaminated with root rot and wilt, disease incidence 56.4 % and disease severity 39.0 % in Samsun.Isolations were made from diseased plant and soil samples that were collected from red pepper growing areas and 566 isolates were obtained. Of 566 isolates, were 60.75 % Fusarium spp., 17.48 % Rhizoctonia spp., 3.18 % Sclerotium rolfsii, 1.94 % Phytophthora capsici, 1.06 % Pythium spp., 0.88 % Verticillium spp. and small amount of species belong to different fungi genus were detected. Pathogenicity tests revealed that isolates of Rhizoctonia solani AG 4, S. rolfsii and P. capsici had high virulence while other fungi isolates had medium or low levels of virulence.