Araştırma görevlilerinin örgütsel adanmışlık ve öz-yeterliliklerinin örgütsel sessizlikleri üzerine etkisi
The effect of organizational devotion and self-sufficiency of research assistants on organizational silence
- Tez No: 321733
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel adanmışlık, Öz-yeterlilik, Örgütsel sessizlik, Organizational devotion, Self-Sufficiency, Organizational silence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma; araştırma görevlilerinin örgütsel adanmışlık ve öz-yeterlilik düzeylerinin örgütsel sessizlik düzeyleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Amaç doğrultusunda; kişisel bilgi formu, örgütsel adanmışlık ölçeği, öz-yeterlilik ölçeği ve örgütsel sessizlik ölçeğinden oluşan anket formu 2011-2012 eğitim öğretim yılında Akdeniz Bölgesi'ndeki üniversitelerde görevli ve anket uygulamasını kabul eden 291 araştırma görevlisine uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen bulgular bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma görevlilerinin örgütsel adanmışlık, öz-yeterlilik ve örgütsel sessizlik düzeylerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma görevlilerinin örgütsel adanmışlık, öz-yeterlilik ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizinden, örgütsel adanmışlık ve öz-yeterlilik düzeylerinin örgütsel sessizlik düzeyleri üstündeki etkilerinin belirlenmesinde ise regrasyon analizinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; araştırma görevlilerinin örgütsel adanmışlık ve öz-yeterlilik düzeylerinden örgütsel sessizlik düzeylerinin istatistiksel olarak etkilendiğine ilişkin sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in order to determine the effect of organizational devotion and self-sufficiency of Research assistants on organizational silence.For this purpose, the questionnaire form composed of personal information form, organizational devotion scale, self-sufficiency scale, and organizational silence scale, during 2011-2012 academic year, have been applied to 291 research assistants who work in the universities in Mediterranean Region and who have accepted to fill in the questionnaire form.The data drived from the questionnaire have been analyzed in computerized medium through SPSS 17. package program. In determining the levels of the organizational devotion , self-sufficiency, and organizational silence of research assistants, average and Standard deviation statistics have been used. the organizational devotion, self-sufficiency, and organizational silence of research assistants, average and Standard deviation statistics have been used. In determining relation between the organizational devotion, self-sufficiency, and organizational silence of research assistants, correlation analysis has been used. In determining the effects of the levels of organizational devotion and self-sufficiency on the levels of organizational silence, regression analysis has been used.In the study, the conclusion that organizational devotion, and self-sufficiency of research assistants, statistically, effect the level of organizational silence has been drived.