Türkiye'de turizm sektörünün enflasyon üzerine etkisini açıklamaya yönelik bir model önerisi
The impact of tourism industry in Turkey on the inflation; a model proposal
  1. Tez No: 321773
  2. Yazar: ŞEHRİBAN AYGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİYE ATAY KAYIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Enflasyon, Granger Nedensellik, Tourism, Inflation, Granger Causality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Son yıllarda en hızlı gelişen sektörlerden biri haline gelen turizm sektörü, ülkeye sağladığı döviz getirisi, oluşturduğu yüksek istihdam, dış ödemeler ve dış ticaret bilançolarının düzeltilmesini sağlaması, milletler arası kaynaşmaya aracı olması açısından gün geçtikçe artan bir öneme sahip olmaktadır. Bu yüzden hükümetler turizmden gelen geliri artırmak amacıyla, turizmi teşvik edici politikalar uygulayarak bu sektörü gündemlerinde tutmaktadırlar.Turizm gelirlerinin ülke ekonomisindeki önemi nedeniyle ekonomik ve sosyal bir olgu olan enflasyon ile arasında bir etkileşim olup olmadığı merak edilmiş ve bu çalışmaya konu edilmiştir. Turizmi ve enflasyonu konu edinen kaynaklarda, özellikle turizmin hareketlendiği dönemlerde, piyasalara yüklü miktarda döviz girdisi olacağı için, ekonominin ve bilhassa enflasyonun bu durumdan etkileneceği görüşü genel kabul olarak yer almaktadır. Ancak literatürde bu kabulü destekleyen, istatistiksel bir analizin yapıldığı ya da ekonometrik bir modelin kurulduğu herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma, bu bağlamda literatürdeki bahsedilen eksikliği gidermesi açısından önemlidir.Bu çalışmanın amacı, turizm sektörü ile enflasyon arasındaki olası bir nedensellik ilişkisinin tespit edilmesidir. Çalışmada Türkiye'nin 2003-2011 yılları arasındaki turizm geliri ve tüfe aylık yüzde değişimi verileri aylık olarak kullanılmıştır. Nedensellik testlerinden önce değişkenlerin mevsimselliği incelenmiş, birim kök testleri ile durağanlıkları kontrol edilmiş ve VAR analizi yapılmıştır. Nedensellik analizi için Granger nedensellik testi ve Wald testi uygulanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de 2003-2011 yılları arası dönem için, turizm geliri ile enflasyon arasında nedensellik ilişkisi yoktur. Yapılan varyans analizine göre de turizm geliri ve enflasyon değişkenleri, birbirini çok düşük oranlarda açıklamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Tourism industry is one of the fastest growing industries in recent years. It is gaining more importance for the foreign currency inflow brought to the country, high employment rates provided, foreign payments and trade balance adjustments supplied and international communication enabled. For that reason, governments are putting this sector on their agenda implementing incentive tourism policies to increase tourism income.It is considered whether there is an interaction between tourism and inflation, an economic and social phenomenon, because of the importance of tourism incomes in national economy and this has been dealt with in this study. In the studies about inflation and tourism, the idea that economy and particularly inflation will be affected by this situation as there will be a high amount of foreign currency inflow in the market especially in the periods tourism is active, takes place as a general consent. However in literature, no studies supporting this acceptance and including statistical analysis or an econometric model are found. This study is important because it fills the stated gap in the literature.The aim this study is to determine a possible causality relation between tourism industry and inflation. The tourism income and monthly consumer price index changes in Turkey between the years 2003-2011 have been used in the study. Seasonality analyses of the variables have been conducted before the causality test, and stability of the variables have been checked by unit root test and VAR analysis have been done. Granger causality test and Wald test have been used for the causality analysis.The results of the study suggest that a causality relationship does not exist between tourism income and inflation in Turkey between the years 2003-2011. Variance analysis results showed that tourism income and inflation variables indicate each other at low ratios.